Sesiunea bursiera a inceput cum nici nu se putea mai bine: indicii europeni cresteau, la fel si cei din Statele Unite. Insa, pe final de sesiune americana, un val de ordine Sell s-a abatut asupra cotatiilor. Motivatia: o noua declaratie a lui Alan Greenspan.

Miercuri 23 Mai, indicele Dow Jones a scazut 14,3 puncte, adica -0,11% la 13.525,65, S&P500 0,12% la 1.522,28, iar indicele de tehnologie Nasdaq100 a scazut 0,63% la 1.904,41 puncte.

Europa, inchizand sesiunea mai devreme, a ramas “pe plus”: DAX30 din Germania a crescut 76,49 puncte, adica 1,00% la 7.735,88, indicele pan-european EuroStoxx50 a crescut 0,67% la 4.499,69 puncte, in timp ce FTSE100 de la Londra a crescut doar 9,80 puncte, adica 0,15% la 6.616,40.

Faptul ca, dintre indicii europeni, FTSE nu a performat, nu este de mirare. Au fost publicate minutele celei mai recente sedinte a Bancii Angliei, la care s-a votat in unanimitate riicarea dobanzii de referinta la lira sterlina cu 0,25% la 5,50%.

Aspectul interesant a fost acela ca s-au purtat discutii inclusiv pentru o ridicare cu 0,50%, ceea ce denota ca membrii comitetului au o viziune “hawkish” despre viitorul politicii monetare. Cu alte cuvinte, piata a pus in pret, nu una, ci doua ridicari ale dobanzii de referinta pentru acest an.

Motiv pentru care indicele FTSE a inregistrat o performanta comparativ slaba astazi, dar lira sterlina a primit un ajutor nesperat, aceasta crescand in numai cateva ore peste160 de pips fata de dolar.

Dupa cum spuneam anterior, bursele americane au deschis pe plus si si-au continuat cresterea. Valorile maxime intra-day ale indicilor au fost: Dow Jones 13.609 puncte (un nou record istoric), S&P500 1.532,42 puncte, iar Nasdaq100 a crescut pana la 1925,43. Insa, spre finalul sesiunii, o stire a “inrosit” atat firele agentiilor de presa, cat si bursele.

Alan Greenspan, fostul guvernator Fed, a declarat ca este posibil ca piata de capital din China sa sufere o “scadere dramatica”. Referindu-se la cresterea acesteia din acest an, domnia sa a afirmat ca “e clar ca nu este sustenabila”.

Oups! au zis investitorii. Daca scade China, unda de soc se va resimti in toate bursele. Adica un Tsunami exact la fel cu cel de la sfarsitul lunii februarie, care, in mare masura s-a datorat tot unei declaratii facute de Alan Greenspan.

In tot cazul, ceea ce a afirmat marti fostul guvernator Fed nu pare deplasat. Indicele SSEC al pietei de capital din China a crescut in acest an 56%, cu tot cu scaderea din februarie.

Indiferent de cat de mult creste o economie, sau de cat interes exista pentru actiunile dintr-o anumita tara, emergenta sau nu, trebuie sa ramana valabile criteriile generale de evaluare a companiilor cotate la bursa.

Sigur, exista abateri de la regula. Se intampla frecvent asta in bursele emergente, si uneori in cele cu traditie (cazul dot-com-urilor de la inceputul anilor 2000 sta marturie). Dar Alan Greenspan nu a spus “vindeti acum activele pe care le detineti in China!” A lansat doar un avertisment catre investitori, in sensul ca exista un risc de corectie majora si ca acest risc nu este mic.

Fie ca suntem sau nu de acord cu estimarile domniei sale, nu trebuie insa sa uitam un alt aspect: acela ca, indiferent de bursa din China, marea majoritate a pietelor internationale au inregistrat recent o crestere care a depasit si cele mai optimiste estimari.

Sigur, la aceasta au contribuit mult rezultatele financiare bune publicate de companii, tranzactionarea “pe trend”, dar si frenezia activitatii de fuziuni si achizitii.

Este posibil ca, din cauza acestei declaratii, bursele internationale sa scada in zilele ce urmeaza. Ar fi acea “corectie sanatoasa” care nu ar avea alt rezultat decat acela de a face loc cresterilor viitoare. Contrar anumitor pareri exprimate de pesimisti, cel putin in ceea ce priveste piata americana de capital, nu cred ca suntem intr-o situatie asemanatoare celei din 2000.

Asta pentru ca raportul dintre pretul actiunilor si castigurile companiilor respective, PER, judecat ca medie pentru indicele S&P500, era pe atunci la peste 30. Acum, cu toata cresterea recenta, acest raport este de aproximativ 16%. Acesta este unul din principalele motive pentru care, ca o parere personala, nu estimez ca trend-ul de crestere pe termen mediu si lung sa se schimbe.

Dolarul a inchis sesiunea aproape neschimbat fata de euro (la 1,3459) si yenul japonez (la 121,60), in scadere usoara fata de francul elvetian (la 1,2272) si intr-o scadere destul de importanta fata de lira sterlina, la 1,9862.

Calendarul macroeconomic de joi va cuprinde: indicele IFO, al climatului de business din Germania, odinele pentru bunurile de folosinta indelungata din Statele Unite aferente lunii Aprilie, precum si vanzarile de case noi, tot din luna Aprilie.

Va voi tine la curent...

dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan