Vand teren Nucsoara, judetul Arges - suprafata 5.000 mp; (...) zona in care construiesc VIP-uri (Vacaroiu, Nastase, Tanasescu)” suna unul dintre anunturile publicate recent pe site-uri de imobiliare. „Particular, vand 7.700 mp teren extravilan in comuna Berceni. (...) In zona au mai achizitionat parcele: Printul Paul de Romania, Catarama, Magureanu etc.”

Decodificat, mesajul se poate traduce prin: „Merita sa dati banii, ca persoanele mentionate au „nas” bun la investitii”. Fara ca informatiile sa fie verificabile, tot mai multe anunturi de vanzare a unor vile si terenuri se folosesc de nume celebre ca un fel de garantie a potentialului zonei si au drept scop ridicarea pretului, spun specialistii in imobiliare.

Povesti din Nucsoara

Judetul Arges, Nucsoara, satul-simbol al rezistentei anticomuniste. Citind anuntul de mai sus, te intrebi cum de si-au cumparat teren taman acolo politicieni din PSD: Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu, Mihai Tanasescu. Cu cat te apropii de Nucsoara, cu atat intelegi ca argumente ar fi avut ei. Munte, brazi, un mic rau, aer curat, vile frumoase.

In anunt scrie ca terenul de vanzare se afla pe Raul Doamnei, vizavi de Tabara de Tineret Nucsoara. Tabara - pustie, paraginita, in afara de doua vilute, in fata carora doua familii au iesit la un gratar de duminica. Nici ei, nici paznicul taberei nu stiu ca ar fi in zona proprietati ale unor politicieni celebri.

Poate stie ceva administratorul taberei, Ion Cojocaru, cel care, dupa spusele localnicilor si ale lui Cornel Berevoianu, primarul Nucsoarei, „este la curent cu toate vanzarile de terenuri, ca se ocupa cu asta”. „A - zice Cojocaru - asta nu stiu sa va spun, dar daca va intereseaza sa cumparati pamant, am eu cu 5 euro metrul patrat.

asta din anunt cu cat il dadea?” „18 euro, negociabil.” „E nebun”, decide Cojocaru, care stie parcele foarte bune in zona Nucsoara, si mai ieftine.

„Vacaroiu are teren, dar peste deal”

La sfarsitul discutiei, Cojocaru spune ca singurul „foarte bogat” din zona este unul Bucur, despre care cativa localnici binevoitori stiu ca e „Marian Bucur, varul lui Adrian Nastase; are o vila cat toate zilele la marginea satului”.

Din baraca lui ruginita, paznicul vilei ingradite de un gard inalt din beton - ce ascunde vreo patru-cinci masini de teren - evita sa spuna daca Nastase e venit in vizita la Bucur, iar stapanul vilei are musafiri, deci nu poate sta de vorba cu noi.

Marian, vanzatorul terenului din Nucsoara, insista totusi ca aceia trei pe care i-a mentionat in anunt au cumparat pamant in zona. „Vacaroiu are teren mult, mult, dar peste deal, mai departe de sat, iar Bucur asta are tot fondul de vanatoare de acolo, are si Nastase, are si Tanasescu”.

Ca vreun politician cunoscut sa aiba proprietati in zona Nucsoarei nu au auzit satenii. Nici Maria Achimoiu, o batrana de vreo 70 de ani care se duce in vizita la fie-sa, nici mos Tudor, care sta pe bancuta din fata portii cat e ziua de lunga, nici fiica Elisabetei Rizea, Lenuta, si nici altii de erau cu treaba prin sat.

„N-are nimeni teren p-acia”

Mergem pe urmele celui de-al doilea anunt pe care l-am amintit. Comuna Berceni, la o aruncatura de bat de Capitala. Drumul principal prin sat, asfaltat de curand, e „garnisit” pe ambele parti cu ditamai vilele, aproape identice, unele scoase la vanzare, altele inca in constructie. „Unde are teren, pe-aici, Virgil Magureanu?”

Oamenii isi framanta memoria, se intreaba unii pe altii si sfarsesc prin a ridica din umeri, de la localnicii care isi odihnesc oasele la o bere, pana la navetistii care asteapta autobuzul de Bucuresti.

„Dar Viorel Catarama?” „N-are nimeni teren p-acia, numa’ unu’ de-a fost deputat, Stefanescu”, vine si raspunsul lui nea Mitica, un localnic de 60 de ani care-si duce vaca, incet, spre izlaz.

Daca satenii nu stiu, macar primarul trebuie sa detina vreo informatie, ca doar el ii pastoreste pe toti. Marian Ghenu, edilul, spune ca nicio somitate nu are teren in zona, nici Catarama si nici Magureanu. „Doar Printul Paul de Romania are, dar in comuna vecina, Vidra”.

integral in EvZ