Varsovia va actiona in instanta Uniunea Europeana, pe tema reducerii plafonului de emisii poluante. Polonia, al treilea stat, dupa Slovacia si Cehia, care initieaza o actiune in instanta impotriva Comisiei Europene, apreciaza ca limita propusa de UE, pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, va afecta dezvoltarea economica a tarii, relateaza Reuters.

Polonia a propus Comisiei, la inceputul saptamanii, stabilirea unui plafon de 260 milioane de tone de dioxid de carbon pentru perioada 2008-2012, cu 25 milioane de tone mai putin decat nivelul solicitat initial, insa CE a refuzat cererea oficialilor de la Varsovia.

De asemenea, Cehia a anuntat vineri ca a depus o plangere impotriva executivul european pentru decizia de a reduce plafonul propus de autoritatile de la Praga, pentru emisiile aferente perioadei 2008-2012, dupa ce si Slovacia a initiat o actiune similara in luna februarie.

Drepturile de emisii de gaze poluante alocate Cehiei de catre Comisia Europeana echivaleaza cu 86,8 milioane de tone de dixid de carbon anual in perioada 2008-2012, cantitate inferioara celei solicitate de autoritatile cehe, respectiv 101,9 milioane de tone.

Polonia detine unele din cele mai poluante instalatii din Europa, primind circa 11% din drepturile de emisie a dioxidului de carbon acordate de UE in prima faza a programului de reducere a poluarii, derulata in 2005-2007.

Guvernele Poloniei, Cehiei si Slovaciei, precum si oficialii unor companii au reclamat faptul ca reducerile propuse afecteaza economiile celor trei state, aflate in crestere rapida, si ar putea submina eforturile de reducere a diferentei fata de primele 15 state membre ale blocului comunitar.