Situatia din Ucraina pare sa revina la normal, dupa ce presedintele Viktor Iuscenko a anuntat incheierea crizei de la Kiev si alegeri anticipate la 30 septembrie. Pentru confirmarea acordului si incheierea definitiva a crizei este necesar un vot in Parlament, programat pentru saptamana viitoare.

Convocarea alegerilor legislative pentru luna septembrie reprezinta un compromis intre dorinta presedintelui de a organiza votul in iunie sau iulie si cea a premierului, care insista asupra unui scrutin la sfarsitul anului.

Acordul vine dupa trei zile de criza acuta. Sambata dimineata, Ministerul de Interne anuntase ca mii de militari din fortele interne ucrainiene, condusi de un comandant fidel presedintelui Viktor Iuscenko, se indreptau spre Kiev.

Ulterior, un purtator de cuvant al acestei institutii a anuntat ca deplasarea soldatilor catre capitala Ucrainei a fost "blocata", fara sa ofere detalii despre directia din care veneau acestia si locul in care au fost opriti.

Presedintele si premierul au reluat negocierile

Presedintele Iuscenko si premierul Ianukovici au reluat negocierile sambata la pranz cu o intarziere de aproape trei ore, din cauze necunoscute inca. Aceasta este cea de-a doua runda de discutii dupa ce vineri seara cei doi nu au reusit sa ajunga la un acord pentru iesirea din criza.

Alaturi de presedinte si premier, participa si inalti responsabili guvernamentali si din Parlament. Discutiile se anunta destul de dificile, pentru ca ambele tabere isi sustin cu tarie punctul de vedere: Iuscenko vrea dizolvarea Parlamentului si declansarea alegerilor anticipate pentru a obtine suficient sprijin din partea acestei institutii, dominata in prezent de tabara pro-rusa.

Premierul Ianukovici a fost de acord la un moment dat cu aceasta decizie, insa negocierile au ajuns in impas atunci cand s-a hotarat stabilirea datei alegerilor.

Paralel cu desfasurarea negocierilor, in fata Parchetului general din Kiev, sute de manifestanti pro-Ianukovici demonstreaza pasnic impotriva deciziei presedintelui de a-l demite pe procurorul general al Ucrainei si de a trece trupele Ministerului de Interne in subordinea sa.

Pe de alta parte, numerosi sustinatori ai presedintelui s-au strans in fata Palatului Prezidential, pentru a-si arata sustinerea fata de seful statului.

Ucraina, in criza politica de mai multe luni

Situatia politica din Ucraina s-a agravat si mai mult dupa ce presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a decis, vineri, trecerea trupelor Ministerului de Interne in subordinea sa, insa decretul a fost contestat atat de premierul Viktor Ianukovici, cat si de ministrul de Interne, Vasili Tusko.

Decizia luata de seful statului ucrainean a fost catalogata de premierul Ianukovici "un act anticonstitutional si o tentativa de puci". Joi, presedintele l-a demis pe procurorul general, Sviatoslav Piskun, iar acest gest a declansat, practic, "semnalul de alarma" in tabara pro-rusa.

De altfel, fosta republica sovietica se afla intr-o criza politica de proportii de aproape doua luni, dupa ce presedintele Iuscenko a ordonat dizolvarea Parlamentului si a cerut organizarea alegerilor anticipate.

Reactii internationale la criza din Ucraina:

  • Uniunea Europeana a dat publicitatii un comunicat in care le cere presedintelui ucrainean, Viktor Iuscenko, si premierului Viktor Ianukovici sa puna capat disputei politice prin intermediul negocierilor.

    "Presedintia UE face un apel urgent celor cu responsabilitati politice sa se indeparteze de actiunile care ar putea determina escaladarea violentei si in special recurgerea la trupele inarmate ale serviciilor de securitate", se mai precizeaza in document, citat de agentia Reuters.

  • Statele Unite au facut un apel catre liderii ucraineni sa solutioneze fara violenta criza politica de la Kiev si sa respecte principiile democratice.