Cristian Mungiu a reusit sa intre in galeria marilor cineasi alaturi de Quentin Tarantino sau Wong Kar-Wai scrie ziarul Washington Post. Nici celelate publicatii nu ezita sa comnenteze reusita regizorului roman.

Cristian Mungiu este numit de catre Le Monde cel mai creativ cineast de pe scena internationala.

Cristian Mungiu a reusit sa intre in galeria marilor cineasi alaturi de Quentin Tarantino sau Wong Kar-Wai scrie ziarul Washington Post

Cristian Mungiu reda prin performanta sa eforturile cineastilor tineri din romania care care se impun drept cei mai creativi pe scena internationala, titreaza Le Monde

Mungiu se prezinta ca un martor ocular care, cultivand o proximitate aproape apasatoare cu protagonistii , pune in scena o cruzime nemarturista si invizibila a unui regim defunct , fara sa treca nimic sub tacere, nici solidaritatea oamenilor si nici teama lor nemarturisita. Mungiu isi atige scopul fara sa cada in patos, in isterie sau in discursul moralizator.

Dezvaluind ritualurile cotidiene si intimitatea protagonistilor regiszorul reuseste sa scoat in evidenta cit de dificil le-a fost tinerelor din Romania sa-si afirme individualitatea si sa ia o decizia atat de grea in ondintiile unei societati care in ciuda afirmari unei ideologii comuniste era in fapt o socetate profund patriarhala,

afirma pagina on-line a televiziunii Arte

Romania a reusit sa "fure" trofeul la cea de-a saisecea aniversare a a festiuvalului de film Cannes cu o productie de numai 600.000 de euro, noteaza cotidianul The Times. The Guardian scrie ca filmul lui Mungiu a fost salutat si de unul dintre castigatorii premiului nobel pentru literatura.

Potrivit publicatiei britanice scritorul turc Orhan Pamuk care s-a numarat printre membri juriului de la Cannes a afirmat : "A fost un film mare. A fost o placere sa urmaresc fiecare secunda a peliculei.

Directorul artistic de la Cannes Thierry Fremaux, a afirmat ca ca "acordarea premiului Romaniei reflecta intentia nostra de a ne uita spre viitor atunci cand selectam un film" scrie Deutsche Welle. .