Uniunea Europeana va relua negocierile cu Serbia, a anuntat, vineri, comisarul european pentru extindere, Oli Rehn.

Declaratia vine in urma discutiilor de la Berlin cu presedintele sarb Boris Tadic si cancelarul german Angela Merkel privind statutul provinciei Kosovo, dar si pe fondul arestarii,de catre Belgrad, a generalului bosniac Zdravko Tolimir, acuzat de crime de razboi, trasmit agentiile internationale de presa.

Predarea lui Tolomir Tribunalului Penal International de la Haga pentru crime de razboi a fost un un gest binevenit si apreciat de catre UE.

O data precisa de reluare a negocierilor va fi stabilita dupa vizita la Belgrad a procurorului general al Tribunalului Penal International de la Haga pentru crime de razboi, Carla del Ponte, care se va deplasa in Serbia saptamana viitoare. Oli Rehn a declarat ca se asteapta ca discutiile sa fie reluate in aceasta luna.

Negocierile pentru Acordul de Stabilitate si Asociere cu Serbia au fost suspendate anul trecut, cand Belgradul nu a reusit sa-si respecte promisiunea de a-l aresta si preda pe generalul sarb Ratko Mladic, acuzat de genocid de catre Tribunalul de la Haga.

Intentia UE de a relansa discutiile cu Serbia vine intr-un moment delicat pentru Belgrad, cand puterile occidentale incearca sa-l convinga sa accepte un acord privind statutul provinciei Kosovo.

Angela Merkel a spus ca nu exista o legatura intre relansarea negocierilor cu UE si discutiile privind acceptarea, de catre Belgrad, a solutiei propuse de ONU in privinta statutului provinciei Kosovo.

Serbia nu agreeaza planul ONU prin care se acorda o independenta supravegheata a provinciei separatiste, ci prefera o autonomie larga, dar Consiliul de Securitate ONU va vota curand asupra acestui plan, care se bucura de sprijinul Germaniei, SUA si al altor state europene.

Indiferent de rezultatul votului, presedintele Tadic a spus ca Serbia nu va recurge la forta, intrucat obiectivul principal al Belgradului este aderarea la UE.