Ministerul de Externe a sesizat Parchetul in privinta a cinci cazuri de prestatii consulare defectuoase si a altor trei din domeniul administrativ inregistrate in activitatea institutiei, in urma intrunirii de vineri a Consiliului director al MAE in care au fost analizate cazurile de coruptie din diplomatie, transmite NewsIn.

Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a exemplificat, la Antena 3, tipul de acte de coruptie la care se dedau membri ai corpului consular roman: tranzactii cu benzina scutita de TVA, afaceri cu masini din corpul diplomatic, scutite de anumite taxe, incalcarea prohibitiei alcoolului si comercializarea lui, perceperea de bani la serviciile consulare intr-o maniera discretionara, aventuri sexuale.

Discutia din Colegiul director de vineri nu s-a referit la persoane anume, potrivit declaratiei purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe pentru NewsIn, dar in privinta celor trei cazuri administrative, persoanelor implicate le-a fost suspendat contractul de munca pe durata procedurilor penale.

Colegiul a discutat despre masuri de remediere si a stabilit motivul aparitiei acestor vulnerabilitati: management defectuos in prestarea serviciilor consulare, mecanisme de control intern prost implementate si pregatirea profesionala neadecvata a personalului trimis in misiune in strainatate.

Cazurile sunt izolate, iar angajatii MAE sunt persoane competente, tinere si cinstite, a insistat ministrul Cioroianu in emisiunea Gabrielei Vranceanu Firea de la Antena 3 de vineri seara. Cetatenii au fost invitati sa faca sesizari pe adresele de e-mail ale ministrului: ministru@mae.ro si opinia_ta@mae.ro .