In ianuarie 2008, va incepe colectarea efectiva a contributiilor la Pilonul II, de catre administratori.

Persoanele care vor contribui in perioada in care sunt active la toate cele trei componente ale sistemului de pensii, vor obtine la momentul pensionarii trei pensii: una publica (pilonul I)

si doua tipuri de pensii private: pensia administrata privat de tip obligatoriu (pilonul II) si pensia facultativa (pilonul III).

In cazul in care o persoana nu contribuie la sistemul public de pensii, nu plateste contributia de asigurari sociale (CAS), dar este autorizata sa desfasoare o activitate independenta sau realizeaza venituri din activitati profesionale sau agricole (asimilate salariilor), poate obtine numai o pensie facultativa.

Pensia obligatorie administrata privat

Persoanele cu varsta pana la 35 de ani obtin dreptul la o pensie facultativa prin aderare si plata contributiilor la un fond de pensii administrat privat. Participarea la un fond de pensii administrat privat nu va afecta pensia publica, ci va veni in completarea acesteia, fiind o pensie suplimentara.

Contributia la un fond de pensii administrat privat nu instituie obligatii financiare suplimentare pentru participant, intrucat este o parte din contributia de asigurari sociale (contributia platita de catre angajat in sistemul public de pensii - CAS, respectiv 9,5% din venitul salarial al angajatului).

In primul an de functionare, contributia care se transfera la un fond de pensii administrat privat este 2% din contributia de asigurari sociale. Cota de contributie se majoreaza la 6%, in termen de 8 ani de la inceperea functionarii, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an.

Pot participa la un fond de pensii administrat privat persoanele care contribuie la sistemul public de pensii si care, in mod obligatoriu, au varsta de pana in 35 de ani. Pot contribui la un astfel de fond, in mod optional, si persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani.

Indecisii, repartizati prin calculator

Persoanele care doresc sa participe la un fond de pensii administrat privat trebuie sa-si aleaga un fond autorizat si sa indeplineasca conditiile de eligibilitate pentru a deveni membru al acestuia.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), alegerea unui fond trebuie sa se faca in termen de patru luni de la data anuntata oficial de catre Comisie. Estimativ, perioada incepe in luna august a.c.

Persoanele care nu vor alege pana in noiembrie a.c. fondul care sa contribuie vor fi repartizate din oficiu, aleatoriu, prin intermediul unui program IT, de catre institutia de evidenta - Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale(CNAPAS).

Integral in Gardianul