Potrivit „The Guardian”, autoritatile de la Dublin, impreuna cu unul dintre furnizorii irlandezi de internet prin unde radio, intentioneaza ca, in trei ani, sa ofere acces fara fir la World Wide Web pe toate strazile principale din 28 de orase mari ale Irlandei.

Ambitiosul plan, care vizeaza instalarea de relee radio Wi-Fi pentru laptopuri si orice alte dispozitive mobile de acces internet, este gata de implementare, dupa succesul unui experiment in localitatea Carlow, situata in sud-estul tarii.

Aici, de la sfarsitul lui aprilie, orice detinator de laptop, palmtop sau alt aparat cu capacitati Wi-Fi poate accesa internetul, in cateva secunde, de oriunde din zona centrala a orasului.

Deocamdata, conectarea se face pe baza unei taxe pe care utilizatorul o plateste on-line prin cardul de credit, insa, in scurt timp, autoritatile locale vor emite carduri de acces preplatite.

Chiar daca pare incredibil, in momentul in care va fi instalat in toata Irlanda, serviciul ar putea deveni gratuit datorita avantajelor sociale si medicale pe care le poate oferi.

Pe langa conectarea la internet, aceeasi infrastructura poate fi folosita pentru monitorizarea traficului, a varsticilor cu probleme de sanatate, a copiilor, dar si a persoanelor aflate in perioada de probatiune judiciara.

Integral in Evz