"Sper ca in 2008 sa se vada schimbarile din sanatate", a declarat marti seara ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in cadrul emisiunii "Intre bine si rau" de la TVR, dedicata numeroaselor problemele cu care se confrunta in prezent sistemul de sanatate din tara.

Discutiile din cadrul emisiunii au pornit de la asa-numitul caz "Amalia" - moartea unei paciente in urma unei operatii de cezariana, deoarece spitalul din Satu Mare, unde a fost operata, nu avea anticoagulante.

Ministrul Nicolaescu a admis ca "realitatea e mult mai dura si mai cruda decat ati prezentat-o dumneavoastra" si ca "sistemul este prost croit in continuare". Dar el sustine ca reforma din sanatate continua, dar se plange ca "60% din banii din sanatate se duc in continuare in spitale", in loc sa fie indreptati spre sistemul ambulatoriu si medicina primara.

Intrebat despre managementul spitalului din Satu Mare, unde Amaliei Monica Szabo a murit din cauza lipsei de coagulante, ministrul a spus ca "acesti oameni au inceput sa fie manageri de cinci luni de zile" si, desi multi nu au, implicit, experienta necesara, exista multe spitale unde situatia se prezinta extraordinar.

El a spus ca este treaba Colegiului Medicilor sa reactioneze, conform legii, atunci cand undeva se inregistreaza un caz de malpraxis.

In prealabil, intr-o conferinta de presa sustinuta marti, Nicolaescu a aparat Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, pentru care vor fi alocati 300 de milioane de euro in perioada 1 iulie 2007-1 iulie 2008.

Potrivit ministrului, programul - prin care cetatenii vor primii consultatii gratuite si analize - are drept scop, intre altele, sa educe cetatenii sa mearga mai des la medic.