La Palatul Parlamentului din Bucuresti a inceput, joi, conferinta la nivel inalt a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) privind combaterea discriminarii si promovarea respectului si intelegerii reciproce.

Reuniunea a fost deschisa printr-un discurs al presedintelui Traian Basescu. Acesta a subliniat ca Romania are cea mai cuprinzatoare legislatie pentru protectia minoritatilor nationale, recunoscuta pe plan european, dar care nu se regaseste, din pacate, in state vecine ca Serbia, Ucraina, Ungaria unde se afla importante minoritati romanesti.

Potrivit sefului statului, manifestarile de intoleranta si discriminare nu s-au ameliorat suficient in ultimii ani, dar a subliniat ca numai prin educatie vom ajunge la standarde comportamentale cat mai bune.

"Nutresc insa convingerea ca revenirea Romaniei in cadrul familiei europene unite va garanta demnitatea fiecaruia dintre concetatenii mei. Avem dreptul si totodata datoria de a redescoperi orgoliul propriei identitati in diversitatatea culturala a continentului nostru", a subliniat Basescu.

"Ne revine datoria de a actiona cu mijloace politice de a combate orice forma de intoleranta si disciminare pentru ca fiecare cetatean al tarii sa se simta protejat de lege si de semenii sai atunci cand drepturile ii sunt incalcate", a concluzionat Traian Basescu.

Potrivit unui raport Human Rights First, discutat, la o reuniune pregatitoare desfasurata marti la Palatul Parlamentului, Romania este una dintre tarile membre ale OSCE care nu au adoptat pedepse mai aspre pentru crimele comise pe fondul discriminarii, intolerantei si rasismului.

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a asigurat, ieri, pe liderii organizatiilor evreiesti ca tara noastra va continua demersurile pentru promovarea studierii si comemorarii Holocaustului.

Conferinta OSCE care se va desfasura si maine la Bucuresti vine in completarea celei gazduite la Cordoba, acum doi ani, pe tema Combaterii Antisemitismului si Altor Forme de Intoleranta.