Un studiu realizat in Africa de Sud, Malawi, Namibia, Zambia, Tanzania si Senegal de Institutul pentru Democratie din Africa de Sud arata ca ravagiile virusului HIV ajung pana la politicieni.

“Descoperirile noastre a aratat o crestere puternica a numarului de lideri politici care au murit prematur din cauza SIDA”, spune Kondwani Chirambo, de la Institutul pentru Democratie.

Studiul a mai aratat ca epidemia de HIV/SIDA este responsabila de schimbari dese la nivelul puterii, precum si de presiunea ce apasa pe bugetele acestor state pentru organizarea constanta de alegeri.

Africa sub-sahariana este cea mai afectata zona de infectiile cu HIV/SIDA, aici traind 25 de milioane de persoane infectate dintr-un total mondial de 39 de milioane.

De cele mai multe ori, cauza decesele unor figuri publice este ascunsa, acest fapt demonstrand stigmatul care insoteste infectiile cu HIV/SIDA.

In Malawi, in perioada 1994-2000, nu mai putin de 42 de membri ai Parlamentului au decedat. Intr-o declaratie oficiala facuta in anul 2000, autoritatile acestu stat au recunoscut ca in 28 dintre cazuri cauza a fost infectia cu HIV/SIDA.

Si in Zambia situatia este similara. In perioada 1985-2003, aici au avut loc 102 runde de alegeri, 39 dintre acestea fiind cauzate de morti ale unor oficiali aflati in plin mandat.