Scrisoarea lui Tariceanu, redactata la calculatorul ''Dan'', inregistrat la First One Communications

de Cristian Covaci     HotNews.ro
Joi, 7 iunie 2007, 0:00


Dan Andronic neaga paternitatea scrisorii
Foto: Rompres

Scrisoarea trimisa de Calin Popescu Tariceanu presedintelui Traian Basescu a fost creata de calculatorul "Dan", al companiei First One Communications, dupa cum se arata in proprietatile fisierului Word remis redactiilor.

Acest amanunt nu este rezultatul unei investigatii jurnalistice de proportii, ci rodul muncii forumistilor HotNews.ro.

Printre actionarii First One Communications se numara sora lui Dan Andronic, precum si o societate la care administrator este acelasi Dan Andronic, fostul sef al campaniei electorale PSD din 2004 si "creierul" actualei strategii a PNL.

Andronic a declarat insa pentru HotNews.ro ca nu este autorul scrisorii lui Tariceanu catre Basescu.

Contactat de HotNews, Dan Andronic a precizat ca documentul a fost trimis probabil de reprezentantii PNL pentru ca First One Communications sa-l traduca in engleza si sa-l trimita celor doi consilieri ai companiei: Tal Sielberstein si Arthur Finkelstein.

Dan Andronic a recunoscut in luna martie pentru Cotidianul ca intre una din firmele in care este implicat si PNL exista un contract comercial, care are insa clauze de confidentialitate.

Procedura prin care puteti vedea proprietatile documentului:

 • Descarcat fisier
 • Click dreapta
 • Click Summary
 • Click Advanced

  Scrisoarea pe care premierul Calin Popescu Tariceanu a transmis-o presedintelui Traian Basescu

  Iata totusi dilema cea mai arzatoare care se desprinde din aceasta evidenta, dupa cu o prezinta forumistul Communicator:

  Cine-i Dan, al cui este baietelu', al cui este Taricean?
 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  591 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   Si daca e asa ce? (Joi, 7 iunie 2007, 17:24)

   LyricsEra [anonim]

   La urma urmei care-ar fi problema daca a scris-o el?
   Sau poate a scris-o altcineva folosing calculatorul lui.
   Nu are nicio importanta cine a scris scrisoarea....important e cine cui o adreseaza.
   Cate scrisori credeti voi ca a scris Tariceanu de cand e premier?
   Secretarele sau alti trepadusi se ocupa cu asa ceva...el doar le da textul, sau il dicteaza!
   parerea mea....
  • 0 (0 voturi)    
   Saraca Romanie! (Joi, 7 iunie 2007, 17:26)

   Hiperboreea [anonim]

   Pe ce mana de escroci si boi incaltati a incaput tara.
   Ce jagardele bune de nimic serios ci doar in a planui in " cutite si pahara..."

   Intrebare: Cat o sa mai fie suportat acest papitoi fara nici o experienta relevanta de viata sa se pretinda seful executivului ?.
   Raspuns: maxim 15 zile
  • 0 (0 voturi)    
   Propertati picante dar irelevante (Joi, 7 iunie 2007, 17:31)

   G [anonim]

   Ce scrie la proprietatile documentului Word e in general ignorat de majoritatea oamenilor. Daca imi place layoutoul unui document, s-ar putea sa il folosesc pt continutul meu, fara sa mai schimb proprietatile. In felul acesta s-ar putea crede ca nu eu sunt autorul.

   Este greu de zis cine si in ce ordine a editat documentul.
  • 0 (0 voturi)    
   Mai, dar sensibil si destept mai este PM-ul (Joi, 7 iunie 2007, 17:32)

   Marius Oprea [anonim]

   Asta este cea mai tare poanta.... Unii dintre distinsii forumisti (din aia cu mintea de 25%) tocmai admirau elegantza inconfundabila a stilului PM-ului, daca nu chiar genialitatea lui. Cand colo, ipochimenul nici sa scrie o scrisoare nu e in stare. Trebuie sa i-o scrie Silberstein, Finkelstein, etc., sau chiar marele sforar (?) Dan Andronic. Degeaba, la coeficientul de inteligenta al PM-ului, l-ar anihila pana si pe Einstein, dac l-ar lua in echipa. Felicitari sincere forumistilor care au mers pe firul apei....M-am distrat copios, lucru pentru care le multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   DOOM 2005 (Joi, 7 iunie 2007, 17:33)

   mira [anonim]

   Dincolo de formularile ireverentioase, care se rasfring umilitor asupra cetatenilor condusi de un presedinte pus la punct paterno-agresiv de premier, dincolo de stilul scolaresc (sentimental, repetitiv), e de remarcat ca cel care semneaza nu cunoaste ortografia sintagmei care il defineste: prim-ministru (cu cratima, obligatoriu).
  • 0 (0 voturi)    
   hipreboreea!??? (Joi, 7 iunie 2007, 17:38)

   comandoru' [anonim]

   Dupa nick, ai citit prea multe carti, proaste de altfel, scrise de corut. Ala induce teoria conspiratiei si alte bazaconii, liderul providential- cred ca esti superfan basescu.
  • 0 (0 voturi)    
   Traducerea.... (Joi, 7 iunie 2007, 17:40)

   S [anonim]

   Sa i-o traduca lui Sielber si Finkel, care va's'ca. Aoleu, si daca au gresit traducatorii, Doamne fereste?! Daca au tradus: "nu poti face ceva util, stai in banca ta" prin "If you can't do anything usefull, sit in your bank", va dati seama?! Au sa creada "saracii" consilieri ca e o aluzie la vreun cont de 100 mii dolari, luat pe "nothing usefull", nu?
  • 0 (0 voturi)    
   @3 (Joi, 7 iunie 2007, 17:54)

   N543663 [anonim]

   G, ai dreptate in ceea ce priveste un fisier cu un "layout" special, deosebit, etc. Ce crezi tu ca este deosebit la acel layout de document? Mai mult, este evident ca nu s-a facut altceva decat sa se deschida un disier nou pe acel calculator (denumit dan si apartinand firmei First One ...). Exista si alte proprietati ale unui document Word care se pot gasi daca se deschide fisierul respectiv. In headerul documentul mai sunt o sumedenie de info care arata ca de fapt documentul a fost scris pe calculatorul First One ...
   Ca l-a scris sau nu Dan Andronic asta este cu totul altceva - poate ca nu l-a scris el, ci altcineva care a utilizat acel calculator.
   Ramane totusi intrebarea daca la PNL nu este nimeni in stare sa scrie un astfel de document - documentul are antet-ul PNL, dar nu pare a fi scris de catre cei de la partid.
  • 0 (0 voturi)    
   Si unde e problema? (Joi, 7 iunie 2007, 18:01)

   Alex [anonim]

   Dragilor unde este problema? Unde e frauda? Unde e incalcarea legii? Pe cine a omorat? Adica dincolo de marea investigatie jurnalistica de a da de doua ori click pe properties... unde este marele subiect de presa ca Dan a redactat o scrisoare pentru un client? Adica totusi... unde e problema? Pe ce lume traiti sunteti atat de naivi sa credeti ca toate documentele le scrie Tariceanu cu mana lui? Credeti ca Basescu isi face singur discursurile sau ca Iliescu si le batea la masina?
  • 0 (0 voturi)    
   Mare branza / oricine poate edita proprietatile documentului (Joi, 7 iunie 2007, 18:05)

   Marius [anonim]

   Mda, ia luati voi documentul ala si scrieti ce vreti la proprietatile alea, se putea pune si George la author si whitehouse la company :)))) hahaha, mare descoperire.
  • 0 (0 voturi)    
   Scrisoarea lui Tariceanu (Joi, 7 iunie 2007, 18:06)

   Peter Badesco [anonim]

   Dina pacate observam ca lucrurile raman la fel de 'prost' in Romania , oamenii politici sunt ne educati , nici macar civic , un fel de 'vagabondaj' care nu duce la nimic ,..daca scrisoarea despre care se vorbeste in articol este sau nu scrisa de domnul Dan Andronic ,..nu are nici cea mai mare importanta , si domnia sa este la fel de 'googoof' ca toti ceilalti , nu are nimic de aratat , decat poate politicienilor romani ,...nu cunosc vreo analiza corecta a domnului Andronic sau vreo contributie a lui in promovarea unor valori cu adevarat democrate. Oamenii in pozitie sa faca vreo diferenta in Romania sunt foarte debusolati , nu stiu inca incotro merg pentru ca problema lor a fost sa 'ia puterea' ,...nu si ce facem cu 'ea' odata luata.
  • 0 (0 voturi)    
   Modul de exprimare al pm (Joi, 7 iunie 2007, 18:19)

   titel [anonim]

   -Nu am auzit alt politician care sa produca atatea cacofonii in discursurile sale ca acest asa zis premier.-Am ascultat ultimul interviu de zece ori si tot de atatea ori mi-a scapat o injuratura printre dinti la adresa sa. --( Ex. ,, mi-e frica ca '' ,, politica care " ,, ca care este")
   -La capitolul ,, aroganta" acest personaj l-a depasit cu mult pe
   fostul premier.----Fostul premier era arogant dar avea bun simt in modul de exprimare .
  • 0 (0 voturi)    
   semnatura (Joi, 7 iunie 2007, 18:33)

   mara [anonim]

   Dar macar numele semnatarului trebuia scris corect, cu "u" final. Acum o sa ni se spuna ca nici n-a scris-o CPT, dovada semnatura. Compararea unei persoane care a obtinut 6 milioane de voturi cu un pusti e dincolo de orice inchipuire. Abia astept sa putem sa-i spunem bye-bye actualului premier.
  • 0 (0 voturi)    
   Chiar asa! (Joi, 7 iunie 2007, 18:35)

   Prostanacu' [anonim]

   Si ce daca a scris scrisoarea altcineva? Tariceanu e prea fraier ca sa stie sa umble cu scule ca asta. Deci el nici cu copilul lui nu se descurca, trebuie sa il bata ca sa taca! Asta vrea si de la noi romanii prosti care am votat impotriva cadrilaterului negru. A lu' Patriciu (averea) e mai mare.
  • 0 (0 voturi)    
   explicatie Dan Andronic (Joi, 7 iunie 2007, 18:45)

   lll [anonim]

   Dan Andronic a precizat ca documentul a fost trimis probabil de "reprezentantii PNL pentru ca First One Communications sa-l traduca in engleza si sa-l trimita celor doi consilieri ai companiei: Tal Sielberstein si Arthur Finkelstein."

   Scuza asta nu tine pentru ca:
   - documentul despre care vorbim este in romana (deci nu e traducerea creata ulterior)
   - proprietatile documentului sunt adaugate automat la inceput. Ele pot fi modificate ulterior dar nu inteleg de ce cineva ar face asta.

   Dan Andronic minte. Si nu inteleg de ce. Pana la urma e ok ca firma care se ocupa de imaginea partidului sa fie implicata in astfel de lucruri.
  • 0 (0 voturi)    
   Domnul Tariceanu poate fi mai atent (Joi, 7 iunie 2007, 18:50)

   Vasile [anonim]

   Dar -- daca documentul atasat in acest mesaj este absolut corect - nu e nici un trucaj de presa - etc - atunci domnul Tariceanu a implicat atat PNL cat si Guvernul Romaniei - in acest mesaj - in dubla calitate.

   Intrebarea este - are contracte de consultanta/imagine/etc firma respectiva cu Guvernul Romaniei - sau presteaza servicii gratis - eventual ne-transparente ?

   Domnule Tariceanu - pt ca va stimez, votez, admir - va rog sa fiti mai atent cu documentele.
  • 0 (0 voturi)    
   citati corect! (Joi, 7 iunie 2007, 18:53)

   newsin [anonim]

   Contactat de NewsIn, presedintele First One Communication a declarat ca nu firma lui a scris scrisoarea, ci doar a tradus-o din romana in engleza pentru consilierii straini ai PNL, Arthur Finkelstein si Tal Silberstein.
   "Nu am scris noi scrisoarea. Azi dimineata am primit-o si am tradus-o din romana in engleza pentru consilierii de imagine Arthur Finkelstein si Tal Silberstein. Aceasta este procedura la noi: traducem toate documentele primite de la PNL. Deci, a fost vorba doar de un oficiu de traducere", a declarat, pentru NewsIn, Dan Andronic. El a negat orice implicare in elaborarea textului, dar a tinut sa sublinieze ca i-a placut "la nebunie ce a scris domnul Tariceanu".
  • 0 (0 voturi)    
   Tari, daca-ti faci cumva probleme... (Joi, 7 iunie 2007, 19:06)

   sadwank [anonim]

   ...sa stii ca pe mine poti sa ma trezesti si la noapte sa-ti scriu demisia. Eu te astept pina pe la 1-2 si ma culc dar nu te sfii, trezeste-ma la orice ora.
   Dar nu mai bine o lasam pe saptamina viitoare ca sa am timp in weekend sa o fac ca lumea? Cred ca luni dupa masa, dupa ce voteaza PSD-ul motiunea de cenzura, e la fix.
  • 0 (0 voturi)    
   Cine o fi W600...? (Joi, 7 iunie 2007, 19:07)

   Citizen [anonim]

   Dupa o analiza mai aprofundata a datelor din document, se observa ca, desi "Dan" figureaza ca autor, el a fost editat ultima data de cineva care s-a identificat cu ID-ul "W600".
   Oricum, veridicitatea acestor date e discutabila, ele putand fi modificate de orice persoana cu experienta in formatul intern al fisierelor Word.
   Mai jos, datele complete continute in document :

   Title: Domnule Traian Basescu,
   Author: Dan
   Company: First One Communication
   Keywords:
   Subject:
   Comments:
   Template Used: Normal.dot
   Application: Microsoft Word 10.0
   Created: 6/7/2007 14:32:00
   Last Saved: 6/7/2007 14:32:00
   Last Edited By: W600
   Last Printed: 6/7/2007 10:32:00
   Page Count: 2
   Word Count: 463
   Character Count: 2641
   Revision Count: 2
   Total Editing Time (minutes): 1

   Unique Identifier (GUID): Not Found.
   Recent Hyperlinks List: Not Found.

   Revision Log: None Found.
  • 0 (0 voturi)    
   @16 Vasile (Joi, 7 iunie 2007, 19:32)

   Alois [anonim]

   Uite dom'le un liberal adevarat !

   Desi Tariceanu a dus partidul la cel mai jos scor de dupa decembrie 1989 ...

   Desi a a vut loc cea mai mare epurare nedemocratica de membrii si fosti presedinti de partid ...

   Desi PNL-ul a ajuns, scuzati-mi expresia, "prostituata" PSD-ului si a lui Iliescu ...


   ... Acest om are curajul sa isi dea votul lui Tariceanu.

   Eu, ca liberal si fost votant al acestui partid, nu voi avea acest "curaj" la viitoarele alegeri. Scuza-mi ezitarea.
   ================================================
  • 0 (0 voturi)    
   i se poate trimite un e-mail.. secretargeneral@pnl.ro (Joi, 7 iunie 2007, 19:55)

   UnKnOwN2000 [anonim]

   secretargeneral@pnl.ro
   Eu i-am trimis un e-mail: RUSINE, RUSINE, RUSINE
  • 0 (0 voturi)    
   parazitii (Joi, 7 iunie 2007, 20:10)

   judex [anonim]

   Doamne, cati paraziti si vampiri mai sug din banii nostri dusi cu sila la buget si risipiti catre toti neavenitii!
  • 0 (0 voturi)    
   LIMBAJ DIPLOMATC EUROPEAN: "STAI IN BANCA TA" (Joi, 7 iunie 2007, 20:16)

   Dobrotescu Costi [anonim]

   CAND PRIMEA DIN PLIN AFRONTURI DE LA PRESEDINTE, LA INCEPUT, FARA SA REPLICE, TARICEANU NU PREA PIERDEA MULTE PUNCTE. ACUM, CIND DA DRUMUL RESENTIMENTELOR SALE, PIERDE IMAGINE PENTRU CA SCAPA PROSTII. CINE NU ARE MULT BAGAJ CEREBRAL NU TREBUIE DECIT "SA TACA INTR-UN MOD DOCT". VORBA ROMANULUI: "DACA TACEAi FILOZOF RAMANEAI".
  • 0 (0 voturi)    
   Este sau NU importanta descoperirea? (Joi, 7 iunie 2007, 20:28)

   dinu [anonim]

   Dragi forumisti,

   Aveti dreptate - N-are nici o relevanta ce spune "Properties" despre document!

   TOTUSI,

   Facand conexiunile prezentate in articol + cine stie ce va mai aparea in curand legat tot, .... COINCIDENTA (!) de acelasi Dan si aceeasi companie ....


   Lucurile incep sa faca sens!

   Bombele nu sunt descoperite usor, se formeaza prin aducerea impreuna a mai multor piste si lucruri aparent lipsite de importanta (cum este si cazul de fata) ... asa ca la James Bond!

   Oricum Tariceanu duce tara de rapa si e o epava de om si politician!
  • 0 (0 voturi)    
   bravo citizen! (Joi, 7 iunie 2007, 20:45)

   mimi de la scularie [anonim]

   exact la asta m-am uitat si eu ... daca tot 'sapam'
   .. 1 minut editare???
   .. asta inseamna un paste banal .. si strigi catre secretara sau nevasta sa mai aduca o bere .. pana salvezi..

   .. daaaaaaar, evident nu vom mai da aceasta stire .. multi vad, putini pricep .. mergem inainte cu ura revansarda ...

   .. pluuus ca putem oricand sa spunem ca "W600" era un PC din redactie si din reflex .. gigi de la PC a dat un save inainte de a pune fisierul pe net ...

   pfffffff .. come on, people ... oricine poate lua un fisier word si ii poate schimba respectivele proprietati ..

   ACEL MINUT de editare .. da dovada acestui fals .. pe care .. daca ne gandim mai mult .. cine e cel mai probabil ca l-a facut????
  • 0 (0 voturi)    
   Cu parere de rau (Joi, 7 iunie 2007, 21:09)

   Edd [anonim]

   CPT nu este in stare nici sa gandeasca o scrisoare catre Presedinte. Asa da premier si presedinte de partid
  • 0 (0 voturi)    
   Notiuni elementare de informatica (Joi, 7 iunie 2007, 21:30)

   Adnana [anonim]

   Se cunoste ca Dl Dan Andronic e paralel de cele mai elementarea reguli ale informaticii si minte cu nerusinare. Un document World isi creaza proprietatile pe prinul calculator pe care este creat si le pastreaza de la o copiere pe un alt calculator. Adica in cazul in care acel document a fost creat undeva si ulterior trimis catre First One Communications pt traducere atunci documentul ar fi pastrat proprietatile primui calculator. Deci nu stiu CINE a scris documentul, dar STIU cu siguranta ca a fost scris pe acel calculator. Mai mult daca va uitati la "revision number" asta va va spune si de cate ori a fost modificat documentul. Alta varianta ar fi (mai putin probabila, dar doar incerc sa acopar toate posibilitatile): documentul e trimis de PNL la First One Communication, cineva de pe PC-ul Dan deschide un nou document Word, copie continutul documentului trimis in noul document (poate il corecteaza) si trimite inapoi la PNL noul document. Chestia cu "layout-ul" emisa de un cititor (G) mai sus nu se aplica in cazul de fata intrucat layout-ul e specific PNL (antet si continut specific), deci atunci ar insemna ca First One Communication chiar are un obicei in a "redacta" documentele PNL. Insa sunt oarecum de acord cu alt cititor (LyricsEra), dar chiar nu cred ca Tariceanu a stat in biroul de la First One Communication sa dicteze scrisoarea. Cred ca el a dat "comanda" unui reprezentant de imagine care a redactat scrisoarea. Dar asta inseamna ca intra-adevar aceasta companie se ocupa de treburile "secretariale ale lui Tariceanu si e interesant ca ancheta jurnalistica de aflat cine si de ce. Daca totul ar fi la lumina zilei nu ar fi nimic rau in faptul ca un politician are consilier de imagine care se ocupa de redactarea discursurilor lui (in cazul de fata ar cam tb sa-si schimbe consilierul dar asta e alta poveste). Ce ma intriga e faptul ca Dl Dan Andronic neaga cu inversunare si asta ma face suspicioasa ca ceva necurat e la mijloc.
  • 0 (0 voturi)    
   Faptul ca ... (Joi, 7 iunie 2007, 22:35)

   Marse [anonim]

   ... informatiile din Properties nu au fost modificate de un rauvoitor spre al compromite pe primul ministru este usor de demonstrat: va rog sa verificati si versiunile documentului prezente pe alte site-uri decat HotNews: sigur vor ave acelasi Properties. Eu cel putin, nu am avut nici un dubiu, de cand am citit scrisoarea: miroase de la o poshta a "produs de laborator".
  • 0 (0 voturi)    
   Mai terminati cu prostiile (Joi, 7 iunie 2007, 22:42)

   Cornel [anonim]

   Prostia aia din proprietatile fisierului o poate modifica orice.
   Cum puteti face asemenea dezinformare.
   Ce proprietatile fisierul Word e semnatura digitala?
  • 0 (0 voturi)    
   nu computerul Dan (Joi, 7 iunie 2007, 23:13)

   Radu [anonim]

   ci userul Dan a redactat scrisoarea, intelegeti? User si computer nu e DELOC acelasi lucru

   Multumesc sa ma cenzurati din nou
  • 0 (0 voturi)    
   stiinta (Vineri, 8 iunie 2007, 0:16)

   ionion [anonim]

   bai domne ce ti-e si cu stiinta asta .... hac... curat, muradar coane Iancule ...
  • 0 (0 voturi)    
   la asa partide, asa consultanti! (Vineri, 8 iunie 2007, 1:03)

   profesorul [anonim]

   dan andronic si bogdan teodorescu au teribila faima de a aparea pe ecranele televizoarelor in momentele tensionate ale vietii politice romanesti. de regula, unul, sau celalalt, sau amandoi, fac "campanie de PR" vreunui partid, de regula celui care pierde. asa a fost in 2004, cand au consiliat psd-ul, asa se intampla acum, cand DA consiliaza pnl-ul cel de trista figura.
   are un talent acest dan andronic de a prosti oamenii ceva de speriat. a reusit sa-l fraierasca pana si pe SOV, care prin 2000 l-a pus pe andronic sef peste trustul de presa, pentru ca mai apoi sa-i ia nevasta. pai, daca SOV a inghitit hapul, ce sa ne mai miram de bietii baieti care dau milioane de euro pentru nimic?
  • 0 (0 voturi)    
   Un prim ministru prost (Vineri, 8 iunie 2007, 4:45)

   Aron Deleanu [anonim]

   a spus-o taica-sau
  • 0 (0 voturi)    
   Paranoia si ignoranta (Vineri, 8 iunie 2007, 11:19)

   OC [anonim]

   Vreti si o varianta creata pe calculator meu? Ca sa mai trantiti vreo stire de-asta "inteligenta", sa zicem de pilda ca si-a angajat consultanti in Germania ca sa-i scrie scrisorile. Paranoia si ignoranta (ca sa fiu poiliticos) fac ravagii in Romania.

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri
  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by