Inainte de aderare, Romania s-a angajat ca pana la 1 ianuarie 2007 sa rezolve problema instalatiilor vechi care nu respecta legile europene de mediu, transpuse in Directiva IPPC, primind o amanare pentru instalatiile existente pana la 31 octombrie 2007.

Procedura de infrigement reprezinta mecanismul prin care Comisia Europeana poate penaliza un stat membru daca acesta nu isi indeplineste obligatiile asumate prin negocierile de aderare.

Lista Ministerului Mediului trece in revista unitatile industriale care au primit perioada de tranzitie pentru aplicarea masurilor necesare de protejare a mediului. Adica pana vor realiza investiile asumate. Daca acestea nu vor fi realizate - cazul Arpechim - Comisia Europeana incepe procedura de infringement (cum s-a intamplat cu taxa de prima inmatriculare).

Alternativa la infringement? Inchiderea unitatilor care nu-si fac investiile asumate.

Secretul de la Sidex

Incepem de la Ispat Sidex Galati - societatea este parte din grupul LNM Holdings. Strategia Grupului LNM este simpla: cumpara producatori de otel aflati in dificultate, urmarind diversificarea geografica a acestor achizitii, si aplica principiile si tehnicile de baza ale managementului modern pentru a-si face profitabile achizitiile.

Controlul efectuat de Garda de Mediu, in martie 2007, a scos la iveala ca investitiile de mediu facute de companie erau insuficiente.

Contractul de privatizare este tinut in continuare la secret si aceasta fiindca ascunde nereguli. Nimeni nu stie ce angajamente de mediu au facut proprietarii cand au cumparat societatea romaneasca la un pret mai mult decat avantajos.

Conform fostului sef al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, autorizatia prin care Sidex functioneaza “este foarte dubioasa” (NewsIn). De asemenea, Ionescu a dispus la acea vreme trimiterea in urmarire penala a managerilor societatii care se fac responsabili pentru nerespectarea angajamentelor.

Mai multe societati ar putea fi obligate sa sisteze activitatea

„Atunci cand au cumparat aceste instalatii cu doi lei si-au asumat angajamentele de a face investitii de mediu si stiau foarte bine ce au de facut. Daca lumea nu constientizeaza cat mai repede ca aceste angajamente trebuie rezolvate, atunci vor apare problemele cu adevarat grave si ar putea fi obligati sa sisteze activitatea”, a declarat pentru HotNews.ro Silvian Ionescu.

Cu toate acestea, fostul sef al GNM considera ca masura de suspendare a avizelor de functionare este dura. „Asemenea masuri trebuie sa fie cumpatate si de alti factori. Masurile pe care le-am luat la Sidex nu le-am luat dupa capul meu, ci am luat in calcul faptul ca societatea tine in serviciu o parte importanta a cetatenilor din oras”, a mai spus Silvian Ionescu.

Controlul de la Sidex a fost primul semnal de alarma serios. Autoritatile din domeniu anuntau la acea vreme noi controale si posibilitatea de a ridica avizele de mediu societatilor care nu implementeaza normele europene.

Lista neagra incepe cu Arpechim

Raportul Ministerul Mediului, publicat la inceputul anului, arata care sunt societatile din cauza carora Romania intra in Uniunea Europeana cu probleme: SC Petrom SA sucursala Arpechim Pitesti, SC Petrom SA-sucursala Petrobrazi, Rompetrol Rafinare Constanta.

Lista continua cu instalatiile de depozitare a benzinei la terminale neconforme (43 instalatii la 12 terminale) si instalatiile nefunctionale (64 instalatii la 14 terminale).

Prima unitate din lista va intra in proces de inchidere, iar urmatoatrele doua societati spun fie ca si-au rezolvat deja problemele, fie ca sunt in plan de rezolvare a lor.

Rafinare Constanta si Petrobrazi isi indeplinesc angajamentele

“Cele 11 rezervoare de depozitare a benzinei la care face referire Nota Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, sunt cuprinse deja intr-un program de modernizare a unui numar de 34 de rezervoare, din cele peste 100 de rezervoare detinute si operate de companie”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Grupului Rompetrol.

Rezervoarele, spun reprezentantii companiei " au fost scoase din fluxul tehnologic din 31.12.2006, in prezent urmand pas cu pas toate etapele de modernizare prevazute in programul de retehnologizare. Nivelul alocat de companie pentru reabilitarea acestora in perioada 2006 -2007, se ridica la aproximativ 4,6 milioane USD.

Din cele 11 obiective, un numar de 5 rezervoare modernizate vor intra in functiune pana la finele lunii iunie, iar alte 3 rezervoare in luna august, restul fiind programate pentru decembrie 2007."

Acestia sustin ca grupul este decis sa respecte legislatia europeana de mediu.

„La Rompetrol Rafinare sunt programate, in urmatorii doi ani, investitii de circa 250 de milioane USD pentru majorarea capacitatii de rafinare la 5 milioane tone/an, investitiile in tehnologie urmand sa se realizeze in conditii de maxima eficienta tehnologica si de protectie a mediului conform normele internationale in vigoare

(IPPC - Directiva europeana privind prevenirea si)”, au declarat pentru HotNew.ros reprezentantii Departamentului de Comunicare si Relatii Publice Grup Rompetrol.

De asemenea, reprezentantii Petrobrazi au raspuns ca societatea, in momentul de fata, respecta toate angajamentele de mediu. „La sucursala mentionata in raport nu exista nicio problema. Petrobrazi are toate instalatiile conforme”, a declarat pentru HotNews.ro Ramona Zanfirescu, PR-ul Petrom.

Raspunsurile venite de la cele doua companii nu pot fi comparate cu datele pe care le detin autoritatile de mediu, intrucat Agentia Nationala pentru Protectia Mediului nu a raspuns solicitarilor repetate ale HotNews.ro privind marile companii poluatoare sau motivul pentru care lista societatilor cu probleme de implementare a IPCC ramane secreta.

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului tace

Nu se stie exact ce alte societati au intrat in legalitatea in privinta respectarii normelor euroepene de mediu. Agentia Nationala pentru Protectia mediului nu are o baza de date actualizata cu privire la aceste lucruri. Daca o are, atunci refuza sa o prezinte.

De asemenea, datele de la Directia Laboratoare Nationale de Referinta, care asigura informatii, indrumare si expertiza in scopul asigurarii luarii de decizii corecte pentru protectia publicului si a mediului inconjurator, in domeniile de competenta, nu ajung la niciodata la cetateni.

Nu stim care sunt cele mai poluate orase si nici care sunt principalii poluatori pentru ca Agentia de Mediu nu raspunde la aceste intrebari. Singurele semnale care vin din aceasta zona sunt cele care anunta ca Romania este la limita sa intre intr-un proces cu Uniunea Europeana.

In 2005, CE a declansat procedura de infrigement pentru opt state comunitare. Primul: Austria

O mare parte dintre tarile comunitare nu au intampinat mari dificultati in transpunerea Directivei IPPC, intrucat aveau deja un cadru legal asemanator cu cel adoptat de UE. Este cazul Frantei si al Suediei.

Alte tari, precum Portugalia, Spania si Grecia, fara un sistem asemanator pre-existent, au fost obligate sa implementeze Directiva, exact asa cum a fost alcatuita de CE si din aceasta cauza au aparut si dificultatile.

In 2005, Comisia Europeana verificat modalitatea in care vechile state membre, grupul celor 15, au transpus legislatia in domeniul IPPC. Astfel, in cazul mai multor state au fost constatate lipsuri in aceasta privinta, desi cele mai multe si-au adaptat legislatia in conformitate cu punctele sustinute de Comisie.

Pentru Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Olanda Luxembrurg si Spania, Comisia Europeana a declansat procedura de infrigement. Primul stat care a ajuns la Curtea Europeana de Justitie din cauza neregulilor IPPC a fost Austria, in 2004.