Administratia Prezidentiala a publicat, vineri seara, stenograma discutiilor purtate in cursul zilei cu PNL, dupa ce in prealabil presedintele ceruse PNL sa accepte publicarea acestei stenograme.

Stenograma ii citeaza doar pe Traian Basescu si pe liberalul Crin Antonescu.

Din documentul facut public de Presedintia Romaniei nu reiese ca Traian Basescu le-ar fi transmis liberalilor ca "nu se lasa pana nu darama guvernul".

Extrase din stenograma:

• Traian Basescu: "Sau cand institutia [guvernamentala - n.r.] nu functioneaza, domnule... Cand functioneaza prost! Sau cand e condusa de oligarhi din afara institutiei..."

• Crin Antonescu: "Nu stiu daca in Constitutie scrie exact, dar dupa stiinta noastra in Constitutie sunt cele doua situatii: dupa alegeri generale, cand, repet, Presedintele cheama la consultari, incredinteaza un mandat pentru alcatuirea unei majoritati sau atunci cand un guvern care a functionat si a incetat existenta in urma demisiei Premierului sau a unei motiuni de cenzura trecute prin Parlament."

• Crin Antonescu: "Repet, noi avem un guvern, care functioneaza, evident ca acest guvern se afla sub comentariul prezidential, ca de altfel al oricui din tara asta, sub eventualele recomandari ale presedintelui, sub cerinte ale presedintelui, care pot fi facute publice, dar sub cenzura parlamentara.

Cu alte cuvinte, cata vreme o motiune de cenzura n-a trecut, si, Slava Domnului, avem una saptamana viitoare, daca ea va trece atunci sigur ca am putea sa facem aceasta discutie in deplina liniste constitutionala, pana atunci insa, cel putin din punctul nostru de vedere, nu avem subiectul discutiei sau am fi complici cumva la o excedere, ca sa nu zicem incalcare, a Constitutiei."

• Traian Basescu: "Va rog sa priviti din aceasta prisma invitatia, ingrijorarea mea ca una din institutiile statului nu functioneaza cum trebuie."

• Crin Antonescu: "Am inteles pe deplin. Sigur ca noi nu va impartasim evaluarea, dar nici nu ne gandim vreo secunda sa constestam dreptul dvs.

de a avea aceasta opinie, de a o exprima si public si oriunde doriti, evident cu forta institutiei pe care o incarnati temporar, dar si daca lucrurile ar sta asa sau nu, chestiunea asta se discuta si se decide in Parlamentul Romaniei, prin motiunea de cenzura, pe care din punctul meu de vedere dvs. o puteti sprijini si public."

• Crin Antonescu: "Ati incercat sa ne distrugeti partidul si noi incercam in continuare sa va impiedicam, daca totusi tineti mortis... E o situatie sigur nefericita."

In prealabil, presedintele Basescu afirmase ca „PSD prefera sa ramana netransparent la guvernare si PNL alege sa fie in continuare santajat de PSD”. Basescu a ajuns la aceasta concluzie dupa consultarile de vineri cu partidele parlamentare. Seful statului s-a aratat ingrijorat de activitatea Guvernului si de incoerenta in politica externa.

Totodata Traian Basescu a solicitat PNL sa accepte publicarea stenogramei discutiilor pe care le-a avut cu delegatia liberala. Reactia vine dupa ce surse din PNL declarasera ca la consultari, presedintele ar fi spus ca "nu se lasa pana nu darama guvernul".

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri dupa consultarile cu partidele parlamentare ca este ingrijorat de activitatea Guvernului. Seful statului a amintit de problemele din agricultura, sanatate si despre absorbtia fondurilor europene. Presedintele s-a aratat ingrijorat si de incoerenta in politica externa.

Seful statului a spus ca Guvernul nu indeplineste trei conditii: nu este eficient, este un guvern cu legitimitate indoielnica, atat timp cat PNL nu a participat sub aceasta denumire in alegeri, iar sustinerea parlamentara este netransparenta, fiind un guvern cu o sustinere parlamentara de 19%.

Traian Basescu a explicat ca solutia pentru rezolvarea crizei politice este in primul rand la PNL si in al doilea rand la PSD. Presedintele a facut si bilantul in urma consultarilor: "PSD prefera sa ramana netransparent la guvernare si sa santajeze PNL-ul. PNL nu a acceptat oferta mea, prefera sa ramana in situatia de a fi santajat de PSD si sub influenta lui Patriciu. Singurele partide care au acceptat solutia mea sunt PD si PLD."

In acest context, seful statului a spus ca va cere PNL sa accepte publicarea stenogramei discutiilor pe care le-a avut cu delegatia liberala, pentru a arata care este modalitatea lor de lucru: minciuna si dezinformarea constanta. Reactia vine dupa ce surse din PNL declarasera ca la consultari, presedintele ar fi spus ca "nu se lasa pana nu darama guvernul".

Seful statului s-a intalnit, vineri, cu reprezentantii formatiunilor parlamentare, inclusiv cu PLD, pentru consultari pe tema identificarii unui premier care sa prezinte o formula guvernamentala PNL-PD-PLD.