Un numar de unsprezece organizatii neguvernamentale au inaintat Senatului Romaniei o scrisoare de protest in care sanctioneaza lipsa de transparenta a acestui for, indiferenta cu care a tratat o petitie din luna aprilie din partea societatii civile si lipsa de promovare a unui seminar pe tema transparentei, organizat din bani Phare.

Prin protestul remis HotNews.ro de Asociatia Pro Democratia, organizatiile semnatare cer Senatului sa ia in considerare petitia mentionata, sa organizeze consultari cu societatea civila si doresc concluziile seminarului desfasurat zilele acestea pe tema transparentei la Senat.

In perioada 4- 7 iunie, la Senat s-a desfasurat un seminar privind “Cadrul legal si mecanismele aplicate in UE si in Statele Membre, care asigura transparenta procesului legislativ vis-à-vis de societatea civila”, organizat din fonduri Phare.

Evenimentul a fost deschis doar unui numar mic de participanti din partea societatii civile, astfel ca au participat doar noua ONG-uri, a fost prea putin promovat si mediatizat si nu a acordat deloc atentie recomandarilor celor 72 de ONG-uri.

In aprilie 2007, 72 organizatii neguvernamentale au depus la Senat o “Petitie pentru promovarea principiilor si mecanismelor de consultare publica in procesul legislativ din Romania”, insotita de sugestii de crestere a transparentei si gradului de consultare cu societatea civila. Documentul nu a primit inca un raspuns iar sugestiile au fost ignorate pana acum.

Semnatarii protestului sunt Asociatia ACCEPT, Agentia de Monitorizare a Presei (AMP), Asociatia Pro Democratia (APD), Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Agentia pentru Informarea si Dezvoltarea Organizatiilor Neguvernamentale (AID-ONG), Asociatia ALMA-RO , Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe), Centrul de Resurse Juridice

(CRJ), Fundatia "Hospice Casa Sperantei", Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Fundatia SOROS.