Cind devine a ta, bogatia iti lasa in urma viata in care visai sa ai o casa si o masina si-ti deschide usa spre urmatoarea. O viata ce pare rupta din coasta lui Apollo, in care nu mai exista timiditate, traiesti in luxul de a spune adevarul cind poftesti si ai la dispozitie o gramada de oameni gata sa-ti maseze, chiar si thailandez, orgoliul. Dar nu rareori ramii blocat la granita si asisti la razboiul lumilor.

Nimic nu se schimba si totul se transforma. Esti acelasi si, in acelasi timp, lumea noua in care ai intrat iti reordoneaza, si pe tine o data cu ea, viata intr-un caleidoscop nou, in forme si culori pe care nu le-ai mai vazut pina atunci.

Lui Carmen Sandulescu, care si-a cistigat prezenta in „Top 300“ cu firma de constructii Impact, la care este actionara, cel mai greu ii este sa mearga pe sirma in discutiile cu prietenii vechi.

„Sint foarte multe diferente de optiuni si de perceptie ale mediului si in esenta de aici pornesc problemele. Lumea celor care nu cistiga mult e o alta lume si ar trebui sa traiesti si sa te intilnesti cu oameni dintr-o alta categorie, ai acelei categorii careia simti ca-i apartii.

Eu, personal, nu sint genul de persoana cu fite, sa-mi iau nu stiu ce masina sa arat eu ca am, nu sint show off, dar, daca nu esti asa, nu poti sa te indrepti spre acea lume careia, teoretic, ii apartii si ajungi sa fii o persoana care nu apartii nici uneia dintre cele doua lumi.“

Si pentru Maria Grapini, proprietara brandului Pasmatex, lucrurile s-au complicat o data cu intrarea in clasa milionarilor. Lucrurile simple sint cind viata e simpla, spune ea: „Pare incredibil, stiu, dar viata cind esti bogat nu va fi deloc calma si linistita ca o apa netulburata.

A avea multi bani inseamna si sa gasesti solutii sa-i gestionezi, care iti consuma timp si efort. Investind, iti complici foarte mult viata, mai ales in Romania, dintr-un complex de factori, de la mentalitati pina la standarde“.

Ai bani mai multi, dar si cheltuielile cresc pe masura ce ei se inmultesc. „Esti obligat sa cheltuiesti mai mult, credibilitatea se face si din felul in care arati, trebuie sa ai o tinuta de calitate, in trend cu moda, nu mai porti un sacou de acum cinci ani, ca e uzat moral.

Masina, cind o duc in service, costa de la citeva mii de euro in sus, dar si mult mai multa lume apeleaza la tine“, spune Maria Grapini.

Sorin Minea, caruia firma Angst i-a construit o solida reputatie de milionar, spune ca ceea ce nu pot face foarte multi dintre oamenii bogati din Romania este sa ia atitudine pe scena politica. „Depinde ce intelegeti prin om bogat. In Romania, si banuiesc ca nu numai in Romania, exista o bogatie pe seama politicului.

Majoritatea celor care sint bagati in afaceri au si o latura usor politica, cotizeaza intr-o parte si vor avantaje directe de la cei la care cotizeaza. In lumea asta a afacerilor, cu citeva foarte rare exceptii, cind se bat cu pumnul in piept ce partide reprezinta, de obicei ei nu reprezinta partidul, ci partidul ii sprijina pe ei.

Restul se declara neutri sau semineutri si le e frica sa faca vreun gest catalogat ca politic.“ Altfel, esti atacat cu ce ai facut, pentru ca in Romania esti tentat sa faci ceva.

Sorin Minea si-a permis inainte de 19 mai sa anunte o reducere de 5% in magazinele Angst celor care prezentau dovada ca au votat la referendum: „Sa stiti ca foarte multi oameni de afaceri ar fi facut gestul asta, daca nu le-ar fi fost frica“.

Integral in Cotidianul