Alte societati de brokeraj pregatesc produse similare, conform informatiilor din piata, astfel ca posibilitatea de a cumpara actiuni pe Bursa cu banii imprumutati de la broker s-ar putea generaliza pe piata in urmatoarele luni, iar aceasta ar putea impulsiona cotatiile actiunilor listate, mai ales ca operatiunea inversa - vanzarea de actiuni imprumutate - nu este inca posibila.

"Oferim posibilitatea clientilor de a le finanta achizitiile de actiuni pana la 100% in cazul existentei unor garantii," spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities.

Conform directorului general al Bursei, Stere Farmache, nicio societate nu a realizat pana acum tranzactii in marja, desi cadrul legal si cel tehnic exista inca de anul trecut.

Cumpararile cu bani de imprumut pot creste nivelul de risc de pe Bursa, in conditiile in care o variatie de 1% a unei actiuni este amplificata pana la un procent de cateva ori mai mare in portofoliile investitorilor care tranzactioneaza astfel, iar acestia risca sa piarda toata investitia daca piata scade puternic.

Actiunile Impact au crescut vineri cu 14%, dar daca un investitor ar fi cumparat cu bani imprumutati de la broker si finantand doar o treime din achizitie din bani proprii ar fi avut un castig de peste 40% intr-o singura zi.

Multi investitori apelau si pana acum la credite, dar de la banci, pentru a investi in actiuni si a-si multiplica castigurile, dar creditul acordat de broker va fi mult mai usor de luat si in plus investitorul nu trebuie sa dovedeasca existenta unor venituri din care sa ramburseze creditul, asa cum se intampla la banci.

Societatea va permite cumpararea in marja pentru o lista de 12 actiuni - cele mai lichide de pe piata, pentru achizitionarea altor titluri fiind necesara o aprobare speciala, spune Rares Nilas.

Tranzactiile in marja sunt utilizate cu precadere de speculatori, astfel ca acestea ar putea impulsiona lichiditatea de la Bursa de Valori. De la inceputul anului, la Bursa, valoarea medie zilnica a tranzactiilor a fost de circa 17 milioane de euro, redusa in comparatie cu tarile din regiune.

In Polonia, de exemplu, valoarea medie zilnica a tranzactiilor se ridica la circa 100 de milioane de euro.

Conform legislatiei in vigoare, brokerii pot finanta pana la 50% din actiunile cumparate de investitor fara ca acesta sa dispuna de o alta garantie decat pachetul de actiuni cumparat.

Integral in Ziarul financiar