La 17 ani de cand minerii puneau capat, in 13-15 iunie 1990, fenomenului Piata Universitatii, dosarele mineriadei nu au ajuns inca in instanta. Presedintele de atunci, Ion Iliescu, este in prezent afectat de boala, premierul de atunci, Petre Roman, a iesit de pe scena politica.

Iar liderul minerilor, Miron Cozma, se afla in inchisoare pentru mineriada din 1991, dar ar putea face o noua cerere de eliberare conditionata in noiembrie a.c..

Cu doar o zi inaintea comemorarii violentelor fara precedent izbucnite la 13 iunie 1990, in presa a venit vestea ca Ion Iliescu, in prezent presedinte de onoare al PSD si invinuit, din 2005, in dosarele Mineriadei, are probleme cu sanatatea, suferind, dupa unii, de zona zoster, iar dupa altii de probleme cu inima.

Imagine din filmul "Speranta" de Sorin Iliesiu

Mihai Chitac, ministru de Interne in vremea mineriadei din 1990, a fost condamnat, in aceasta primavara, la 15 ani de inchisoare in dosarul Revolutiei de la Timisoara.

Iar Petre Roman, premierul de atunci, a disparut din peisajul politic, ultimele sale aparitii relevante fiind legate de procesul sau divort si de existenta unui presupus copil din flori.

Dosarul Mineriadei numara, dupa cum afirma acum mai bine de o luna procurorul general Laura Codruta Kovesi, 35 de invinuiti si este anchetat de cinci procurori si politisti, echipa ce urma sa fie suplimentata pentru a grabi finalizarea dosarului.

Imagine din filmul "Speranta" de Sorin Iliesiu

La inceputul lunii mai, seful Parchetelor Militare, Dan Voinea, afirma in cadrul unei intalniri cu o delegatie a societatii civile ca dosarele referitoare la mineriada din iunie 1990 vor fi finalizate de procurorii militari cel tarziu in luna iulie a.c.., urmand sa fie trimise ulterior in instanta, spre judecare.

Intalnirea lui Voinea cu reprezentantii societatii civile fusese initiata de vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, autor al unui documentar despre evenimentele din 13-15 iunie, intitulat "Speranta" (foto).

Anul acesta, Asociatia 21 Decembrie 1989 organizeaza o serie de evenimente pentru comemorarea Mineriadei, unde alaturi de dezbateri si lansari de carti sunt incluse in program si concerte cu Ada Milea, Cristian Paturca, Vlad Galis si trupele de hip-hop Katana si KST.