Parlamentul israelian l-a ales, miercuri, pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace, octogenarul Shimon Peres, in functie de presedinte al statului evreu, relateaza Associated Press.

Sprijinit de 86 dintre cei 120 de membri ai Knesset-ului, Peres i-a invins in cursa pentru presedintie pe fostul presedinte al legislativului Reuven Rivlin si pe Colette Avital, laburista de origine romana.

Rivlin, reprezentant al partidului Likud, a primit 37 de voturi, in timp ce Avital numai 21.

La cei 83 de ani ai sai, Peres, reprezentant al Partidului Kadima (de guvernamant), incununeaza astfel o cariera politica de sase decenii. El va prelua official postul de presedinte - functie mai degraba simbolica, fara impact la nivel politic - la data de 15 iulie, pentru un mandate de sapte ani.

In prima parte a votului din Knesset, in dimineata zilei de miercuri, Peres primise 58 de voturi, suficiente pentru a-i determina pe Rivlin si Avital sa se retraga din cursa pentru presedintie. El a obtinut 86 de voturi positive in a doua parte a procesului, in care parlamentarii erau poftiti sa spuna “da” sau “nu” candidaturii lui Peres.

El ii ia locul lui Moshe Katsav, fortat sa demisioneze in prima parte a acestui an in urma unui scandal sexual de proportii.