Fondurile europene nu vor fi diminuate pentru Romania si Bulgaria, relateaza Reuters. Raportul Comisiei Europene privind justitia care va fi prezentat la sfarsitul lunii iunie nu va sanctiona cele doua tari prin retinerea fondurilor europene.

Totusi, o eventuala sanctiune ar putea fi luata in calcul, in lunile urmatoare dupa efectuarea unui audit de catre Comisia Europena.

"Raportul pe care il va adopta Comisia la sfarsitul lunii iunie se va referi la sistemul judiciar, chestiunea coruptiei si a crimei organizate in Bulgaria si Romania. Nu se va referi la posibilitatea reducerii unor fonduri europene", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Mark Gray.

Gray a specificat insa ca exista riscul ca UE sa reduca fondurile in cursul acestui an, dupa ce comisia va comanda un audit, care sa stabileasca daca cele doua noi state membre au infiintat mecanismele potrivite de control financiar.

Potrivit tratatului de aderare, UE poate reduce subventiile pentru agricultura, ajutoarele financiare pentru dezvoltarea regionala si cooperarea judiciara daca Romania si Bulgaria nu indeplinesc obiectivele convenite cu Bruxelles-ul.

In urma cu doua zile, un oficial european care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a declarat pentru Reuters ca UE examineaza serios posibilitatea de a recomanda reducerea fondurilor destinate Bulgariei din cauza temerilor privind coruptia si proasta administrare a acestora.

Potrivit sursei, Bruxelles-ul intentiona sa aplice o pedeapsa financiara pentru a le demonstra contribuabililor europeni ca le protejeaza interesele si a face presiuni asupra Sofiei de a reduce coruptia si a-si reforma administratia publica. Sursa a precizat insa ca o astfel de actiune este improbabila in cazul Romaniei