Pugilistul roman Lucian Bute l-a invins la puncte pe australianul de origine cameruneza Sakio Bika in "finala aspirantilor" la titlul mondial al categoriei supermijlocie, versiunea IBF. In urma acestui succes, Bute a dobindit dreptul de a-l provoca pe campionul mondial al categoriei, columbianul Alejandro Berrio.

Montreal, "Centre Bell", 9187 de spectatori:

Bute b. p. Sakio "Scorpion" Bika

Decizie unanima: 118-109, 118-109, 116-111.

Sakio Bika a fost avertizat in runda a 11-a pentru o lovitura nepermisa (cu capul).

Este a 20-a victorie din tot atitea posibile pentru Lucian Bute, 27 de ani. Si a fost una dintre cele mai dificile. Sakio Bika a deschis meciul cu mare curaj, cautind lovituri decisive - chiar in prima repriza, un croseu a atins arcada romanului.

Bute a revenit repede si a dominat ostilitatile - la finalul celor 12 reprize, decizia i-a fost favorabila in unanimitate: toti cei trei arbitri judecatori l-au vazut cistigator.

"Sunt fericit pentru ca am invins un adversar foarte bine pregatit. In toamna voi avea ocazia sa lupt pentru titlul mondial si vreau sa il aduc in Romania", a spus Lucian Bute, imdeiat dupa meci.

Sakio Bika a avut sansa de a boxa in doua rinduri pentru titlul mondial - contra lui Calzaghe si Beyer, intilniri pe care le-a pierdut. El a vazut in disputa cu Bute a treia si foarte probabil ultima sansa de a mai boxa cu centura pe masa.

Bika s-a pregatit foarte serios pentru aceasta intilnire - a venit in Montreal cu doua saptamini inaintea meciului si a avut parteneri de antrenament pugilisti care lovesc cu mina stinga (asemanatori lui Bute), sportivi care i-au fost "furnizati" de Yvon Michel, fostul patron al... Interbox!

Meciurile pentru titlu, in Romania?

In toamna, atit Bute, cit si Adrian Diaconu ("official challengers") vor lupta pentru centurile cu diamante, motiv pentru Interbox sa propuna unor sponsori din Romania organizarea unei gale comune.

Proiectul, discutat deja in principiu, prevede organizarea meciurilor pe stadionul National din complexul "Lia Manoliu". Principalul impediment - costurile care ar depasi 2 milioane de euro. Oficialii clubului canadian Interbox sosesc duminica la Bucuresti pentru a discuta posibilitatea organizarii galei in Romania.