Producatorul de jucarii RC2 Corporation a anuntat retragerea din vanzare a unui numar mare de jucarii si accesorii din colectia Thomas&Friends, dupa ce s-a descoperit ca unele dintre vopselurile folosite pentru a decora peste 1,5 milioane de jucarii contine plumb, relateaza NY Times.

In Romania, jucariile de tipul Thomas&Friends au devenit foarte populare in ultimii ani. Ele pot fi gasite in mai multe magazine pentru copii din Bucuresti si alte orase mari, iar multi parinti, speriati de preturile mari practicate aici, le comanda chiar pe Internet.

Producatorul de jucarii nu retrage intreaga colectie, ci doar doar anumite modele de jucarii si accesorii. Altele, cum ar fi cele care poarta codurile WJ sau AZ (marcate in partea inferioara a jucariilor), nu vor fi afectate de retragere.

Majoritatea jucariilor retrase sunt fabricate in China, tara care, dupa cum noteaza NY Times, este aspru criticata in prezent pentru faptul ca exporta produse ce pot constitui o amenintare la adresa sanatatii consumatorilor.

Plumbul, daca este inghitit, poate provoca probleme neurologice pe termen lung, ce afecteaza capacitatea de invatare si comportamentul copiilor, avertizeaza publicatia citata.