Francezii voteaza din nou, duminica, in cel de-al doilea tur al alegerilor parlamentare, in care UMP, partidul de centru-dreapta al presedintelui Nikolas Sarkozy, este asteptat sa obtina o victorie zdrobitoare asupra socialistilor lui Segolene Royal, pe care Sarkozy a invins-o in urma cu o luna.

UPDATE: Duminica la amiaza, numai 22,9% din electoratul francez se prezentase la urne in alegerile legislative, potrivit Reuters.

Succesul asteptat de UMP sfideaza doua incidente petrecute in ultimele zile, ce l-au avut in prim plan pe noul sef al statului - aparitia euforica a acestuia la summitul G8, dupa o discutie cu Putin, precum si o ancheta asupra modului cum doi imigranti ilegali au obtinut loc de munca la una din resedintele oficiale ale liderului francez.

Circa 44 milioane de alegatori sunt asteptati la urne, avand de ales intre peste 900 de candidate. In momentul in care se inchid urnele, la 20.00 ora Frantei, UMP spera sa castige peste 400 din totalul de 577 de locuri in Adunarea Nationala.

O astfel de victorie i-ar da lui Sarkozy mana libera sa isi puna in aplicare nestingherit agenda promise in campania electorala, ce vizeaza, intre altele, o fiscalitate mai flexibila, dar si legi mai stricte in privinta muncii si imigratiei.

Sarkozy are insa si parte de necazuri, la inceput de mandat. Dupa incidentul produs de difuzarea unor imagini cu presedintele francez intr-o stare “euforica”, dupa o intrevedere cu omologul sau rus Vladimir Putin, la recentul summit G8, liderul de la Paris e atras acum intr-un scandal legat de imigrantii ilegali.

Politia franceza a initiat o ancheta asupra modului cum doi imigranti ilegali din Mali au obtinut locuri de munca la renovarea unei resedinte oficiale folosite de Sarkozy, “La Lanterne” din cadrul complexului Versailles. Cei doi, arestati saptamana aaceasta si ulterior eliberati, fie vor fi deportati, fie judecati in Franta pentru detinere de acte de identitate false, informeaza BBC.

Potrivit postului citat, “La Lanterne” este o resedinta folosita de obicei de premierii Frantei, dar pentru care Sarkozy a manifestat o mare afinitate dupa numirea in functia de presedinte.

BBC il citeaza pe un purtator de cuvant al guvernului francez, care a dezmintit informatii difuzate saptamana aceasta de cotidianul “Le Parisien”, potrivit caruia Sarkozy insusi ar fi solicitat lucrarile de renovare.