La centrul de testare organizat la Scoala cu clasele I-VIII Marghita (judetul Bihor), presedintele comisiei de examen a transmis spre multiplicare varianta de subiect cu numarul 61, in locul celei corecte - 16, extrasa in aceasta dimineata pentru proba de limba si literatura materna din cadrul testelor nationale.

Dupa analiza situatiei create, Comisia Nationala de organizare a Testelor nationale a decis ca elevii inscrisi aici pentru a sustine proba de limba si literatura maghiara materna sa fie evaluati pe baza variantei de subiect primite spre rezolvare (61), intrucat gradul de dificultate este comparabil cu cel al variantei cu numarul 16.

Comisia judeteana de la nivelul ISJ Bihor va efectua o investigatie pentru a afla cauzele si responsabilii in cazul multiplicarii variantei gresite.

„Incidente pe parcursul desfasurarii examenelor au fost si ieri si astazi (n.r. luni, respectiv marti), insa niciunul foarte grav. Acesta este, deocamdata primul incident cu adevarat deosebit din acest an”, a spus Daniel Tomoni, seful biroului de presa al Ministerului Educatiei.

Reamintim ca, potrivit calendarului de desfasurare a Testelor nationale, marti, 19 iunie, a fost programata proba de limba si literatura materna, la care s-au inscris peste 12.000 de elevi apartinand minoritatilor nationale.

Acestia sustin, in functie de optiunea fiecaruia, teste la limbile maghiara, germana, ucraineana, sarba si slovaca.