Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, “Programul national pentru imbunatatirea factorilor de mediu prin realizarea de spatii verzi in localitati”.

In timp ce, in Bucuresti cel putin, copacii dispar din peisaj, Ministerul Mediului a anuntat joi ca, in acest an, Guvernul vrea sa cheltuie 8 milioane de euro pentru inverzirea oraselor.

Astfel, de la intai octombrie, primariile din tara sunt asteptate sa propuna Ministerului Mediului proiectele lor de imbogatire a localitatilor cu spatii verzi.

Programul incepe in acest an si se va intinde pe o perioada de 3 ani. Autoritatile locale vor avea la dispozitie, pentru anul in curs, suma de 8 milioane de euro.

„Romania nu mai poate amana acest proces de sporire a spatiilor verzi, cu atat mai mult cu cat localitatile sunt din ce in ce mai amenintate din cauza distrugerii parcurilor, ca urmare a activitatilor economice si sociale.

Programul pe care il initiem este important pentru ca va determina o crestere consistenta a spatiilor verzi din Romania si o apropiere de normele si de standardele europene privind spatiul verde recomandat pe cap de locuitor”, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.

Cu toate ca raspunderea legala principala in domeniul spatiilor verzi este a primariilor, Ministerul Mediului a initiat acest program, date fiind statisticile ingrijoratoare care abordeaza aceasta tema.

Bucurestenii nu au verdeata nici cat jumatate din media europeana

De exemplu, Bucurestiul a inregistrat de-a lungul timpului o diminuare a spatiilor verzi cu 50%, ceea ce inseamna ca suprafata de spatiu verde care ii revine fiecarui bucurestean este sub 10 mp. Normele europene mentioneaza cel putin 12 mp de verdeata pe cap de locuitor, in timp ce la nivel international se recomanda 26 mp.

In prezent, datele pe Bucuresti se prezinta astfel: bucurestenii care locuiesc in sectorul 2 beneficiaza de 10,51 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, cei care locuiesc in sectorul 5 au parte de doar de 6,6 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, in timp ce bucurestenilor din sectorul 6 le revin 9,16 mp iar celor din sectorul 4 - 9,06 mp de spatiu verde pe cap de locuitor.

Cauzele care au condus la distrugerea drastica si consistenta a vegetatiei din orasele Romaniei sunt: cresterea traficului rutier, acumularea de monoxid de carbon si de plumb, poluarea industriala, dezvoltarea de activitati economice de marime medie si mica in parcuri si in gradini publice, extinderea suprafetelor construite, lipsa fondurilor pentru refacerea spatiilor verzi.

De la 1 octombrie incepe selectia proiectelor pentru spatii verzi

Autoritatile administratiei publice locale, care aplica in mod voluntar la Program trebuie sa depuna la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, proiecte care se analizeaza si se selecteaza, in vederea promovarii pentru finantare, de catre o Comisie de analiza, constituita prin ordin al ministrului mediului si dezvoltarii durabile.

Procedura de selectare a proiectelor va fi rapida, pe site-ul MMDD urmand a fi afisate toate criteriile de eligibilitate, astfel incat Proiectul sa demareze incepand cu data de 1 octombrie 2007.

Beneficiarii finantarilor incaseaza sumele aprobate in baza cererii si a contractului de finantare incheiat cu Administratia Fondului pentru Mediu.