Stirile legate de achizitia Kandia-Excelent de catre gigantul Cadbury au curs in presa in perioada ce a urmat tranzactiei. Despre cum a ajuns producatorul roman de ciocolata sa devina atractiv pentru numarul 1 in dulciuri la nivel mondial si ce se va schimba pentru producatorul renumitei ciocolate „Rom” ne-a vorbit Sorin Alexandrescu, managerul general al companiei.

Inainte de a ajunge in proprietatea britanicilor, Kandia-Excelent a trecut printr-o perioada de reorganizare completa. Cadbury a inceput tatonarile din luna martie si a incheiat negocierile pe 8 iunie. Ultima runda a discutiilor s-a prelungit peste 27 de ore.

Etapa 1: La finele anului 2000, producatorul Excelent era intr-o situatie dramatica: pierduse in cifra de afaceri, brandurile erau iar in afara liniei consumatorilor, facilitatile fabricii erau deteriorate si a riscat la un moment dat chiar sa fie inchisa, pentru ca avea probleme cu alinierea la standardele alimentare.

Aceasta cu toate ca avea „in curte” o linie de productie performanta. In total, actionarii au investit 10 milioane de euro in capacitati de productie, insa rezultatele nu erau nici pe departe multumitoare. Caderea era cu atat mai dureroasa pentru proprietari cu cat compania a avut un start bun in 1997, iar pentru o perioada de doi ani vanzarile au mers bine.

La acest moment, actionarii

l-au adus la sefia Excelent pe tanarul broker Sorin Alexandrescu, cu obiectivul clar de a revitaliza compania si de a o aduce in top. Cele patru unitati de productie care au functionat pana la acea data au fost rapid restructurate, asfel ca din acest an toata productia este centralizata in fabrica din Bucuresti.

„Descentralizarea excesiva a facut ca potentialul de erodare sa fie foarte ridicat”, isi aminteste Alexandrescu. In paralel cu restructurarea capacitatii de productie s-a produs si o restructurare la nivelul brandurilor, al produselor si al retetelor.

Cum devine Excelent Kandia-Excelent

Etapa a 2-a: Noul manager al Excelent a luat, in 2003, prima decizie capitala pentru companie: achizitionarea celui mai mare producator de ciocolata de la noi, Kandia. La doar un an de la tranzactie, Kandia a fost complet integrata in companie, capacitatile de productie au fost mutate la Bucuresti, iar fabrica din Timisoara a fost inchisa, dupa aceeasi logica a centralizarii operatiunilor.

Etapa a 3-a: Kandia-Excelent a ajuns sa rivalizeze cu marii producatori de ciocolata din Europa la performanta tehnica a liniilor sau la eficienta, in urma unei investitii de 15 milioane de euro realizata in 2005 si in 2006.

A fost demolata si reconstruita fabrica din Bucuresti, au fost achizitionate linii de productie noi, astfel ca s-a ajuns la o capacitate de productie de 1,7 tone de produs finit pe ora, iar eficienta in ciclul de productie a fost imbunatatita cu 40%.

Integral in EvZ