Romania se detaseaza in Europa drept tara cu cea mai mare crestere a numarului de proiecte de investitii straine directe, potrivit unui studiu Ernst&Young, dat publicitatii miercuri.

Potrivit Financial Times, numarul de proiecte ISD in Romania a crescut de la 86 in 2005 la 140, tara ramanand, totusi, departe de liderii clasamentului - Marea Britanie, Franta si Germania.

Numarul total de asemenea proiecte pentru Europa s-a ridicat, in 2006, la peste 3500, in crestere cu 15% fata de anul precedent.

Studiul “European Investment Monitor” intocmit de Ernst&Young ia in considerare proiectele de investitii straine directe, nu investitiile effective.

Financial Times arata ca Marea Britanie si-a consolidat pozitia de lider in domeniu, pe piata europeana, in timp ce Franta, desi ramane in top, a inregistrat o oarecare scadere.

Astfel, britanicii si-au adjudecat 19% din totalul de proiecte ISD anul trecut - pentru prima data in crestere, dupa zece ani - in timp ce francezilor le revin 16 procente din totalul proiectelor pe plan continental. A treia mare destinatie, Germania, se afla mult in urma primelor doua, cu doar 8% dintre proiectele noi.