Doua publicatii britanice, The Times si The Independent, publica in editiile lor de joi articole extrem de dure la adresa Romaniei si Bulgariei, dar si a Comisiei Europene, ale carei rapoarte de miercuri privind progresele celor doua tari dupa aderare sunt privite drept mult mai putin critice decat ar fi fost cazul.

“Cati politicieni bulgari trebuie ucisi astfel incat Comisia Europeana sa publice un raport cu adevarat critic?” se intreaba, intr-un comentariu pe aceasta tema, The Times.

La randul sau, The Independent scrie ca Romania si Bulgaria se lupta cu un nivel alarmant de ilegalitati, inclusiv asasinate, activitati mafiote si coruptie.

Potrivit The Times, raportul CE de miercuri este “remarcabil prin blandetea sa deliberata”. Ziarul apreciaza ca decizia Comisiei Europene de a nu arata cu degetul, ci de a incuraja reformele in cele doua tari, este surprinzatoare, dat fiind “catalogul criminalitatii” din cele doua tari, in special din Bulgaria.

The Times apreciaza ca atitudiena CE releva dilema actuala a Uniunii Europene, care a admis cele doua tari inainte sa fie pregatite in vreun fel de aderare.

Ziarul apreciaza, totodata, ca Romania sta mai bine decat Bulgaria deoarece coruptia este preferabila nesfarsitelor crime in randul personalitatilor din Bulgaria.

La randul sau, The Independent noteaza ca versiunea finala a rapoartelor a omis un avertisment cum ca “nu exista loc pentru complezenta” in vreuna dintre cele doua tari, iar comisarul Frattini s-a simtit nevoit sa apere documentele in fata acuzatiilor ca tonul CE a fost diluat.