“Abordarea lasa” a problemelor cu care se confrunta Romania si Bulgaria, in raportul dat publicitatii miercuri de Comisia Europeana, “ii submineaza pe reformistii din cele doua tari, jefuindu-I de unele arme puternice pe care ei le-ar putea folosi in bataliile interne”, scrie

Financial Times intr-un usturator comentariu publicat, vineri, pe tema ultimului raport CE.

Potrivit FT, modul in care a abordat Comisia acest raport “ii priveaza pe oamenii din Romania si Bulgaria de beneficiile complete ale statutului de membru UE”.

Cotidianul britanic apreciaza ca, saptamana aceasta, Bruxelles-ul a avut sansa sa sanctioneze Bucurestiul si Sofia pentru faptul ca “isi taraie picioarele” in lupta anticoruptie. Ce a rezultat, insa, a fost un raport diluat sub presiunea comisarilor roman si bulgar si, mai mult, a Comisarului pentru Justitie, Franco Frattini.

Drept exemplu, FT arata ca, acolo unde se nota, in raport, ca “nu este loc de complezenta” in promovarea reformei si in lupta contra coruptiei si a crimei organizate, comisarii au introdus o alta expresie - “este nevoie sa se intensifice eforturile”.

“Adevarul stanjenitor este ca UE stia de mult timp ca Romania si Bulgaria nu vor fi pregatite pentru calitatea de membru in 2007”, scrie cotidianul citat, Potrivit acestuia, aderarea timpurie “ar fi putut functiona, daca ar fi fost impuse conditii dure de aderare. Dar nu au fost.

Iar acum chiar si sanctiunile subtiri care au fost aprobate - in special nerecunoasterea deciziilor judecatoresti - nu sunt luate in considerare, cu atat mai putin aplicate”.

FT crede ca oficialitatile de la Bruxelles trebuie sa fie foarte clare cand spun ca, daca cele doua tari isi mai “taraie picioarele”, sanctiunile vor fi grabnice. Dar “aceasta campanie va izbandi doar atunci cand elitele locale realizeaza ca au mai mult de castigat, decat de pierdut adoptand standardele UE in viata publica.

Aceasta va lua timp - poate un deceniu sau mai mult. Dar lupta trebuie sa inceapa acum, sau ar putea sa nu mai inceapa deloc”, scrie Financial Times.