Care ar fi eufemismul lui Tudor Chiuariu? Stupid, altul mai bun nu se gaseste in vocabular pentru a-l descrie, intr-un cuvant ferit de prezumtia de calomnie, pe ministrul justitiei. Cel care, intr-un demers aparent ilogic, a sugerat Comisiei Europene sa depuncteze, in raportul de verificare a progreselor Romaniei, Departamentul National Anticoruptie, destinatarul unor aprecieri pozitive.

Textul denuntului, subiectiv, fals si rau-intentionat, nu mai merita comentat, analiza a fost facuta in presa de ieri. Dar gestul lui Chiuariu, contradictoriu in raport cu nevoia guvernului Tariceanu 2 si a sistemului de justitie, de a primi un raport de monitorizare pozitiv, da.

Este greu de presupus ca ministrul avea remuscari nocturne pentru ca expertii Comisiei gresisera evaluarea DNA in bine.

Si este imposibil de admis ca, intr-un acces subit de corectitudine, ar fi dorit sa indrepte eroarea: Chiuariu a contestat valabilitatea criteriului cantitativ aplicat activitatii DNA, utilizand acelasi criteriu, in sens contrar.

Cum va fi reactionat premierul Tariceanu, care s-a autoflatat public pentru perseverenta recunoscuta european in lupta anticoruptie, cand va fi aflat ca subalternul sau a incercat sa inrautateasca punctajul Romaniei? Dar magistratii a caror munca este sabotata premeditat de administratorul justitiei la Bruxelles? Aruncarea responsabilitatii documentului pe umerii subordonatilor nu-l scuza, il face si ridicol.

Motivatia purtarii ministrului nu poate fi decat nimicirea mostenirii Macovei, simbolizata de Departamentul National Anticoruptie. Se vede cu ochiul liber ca Tudor Chiuariu este bantuit de Monica Macovei, nu scapa niciun prilej public pentru a o denigra.

Acuzatia care l-a ingalbenit la fata instantaneu pe Chiuariu, mai tulburatoare chiar decat dispretul mass-mediei dupa tentativa de revocare a lui Tulus si zbenguiala cu elicopterul MApN, a fost ca ar fi luat-o pe urmele lui Macovei.

Comparatia jurnalistului JN, Victor Ciutacu, stimulata de anuntul ca procesele nu vor mai astepta deciziile Curtii Constitutionale, l-a cutremurat vizibil pe Tudor Chiuariu, a carui invidie obsesiva fata de Monica Macovei il impinge la fapte nesabuite.

Tudor Chiuariu isi ticluia de un pretext solid, validat european, pentru a schimba conducerea DNA, poate chiar statutul institutiei create de Monica Macovei, care si-a dovedit solidaritatea si rezistenta la presiuni politice in episodul „Tulus”.

DNA este reprezentarea institutionala a fostului ministru, spinul din talpa lui Tudor Chiuariu. Pe care s-a gandit sa-l extraga manipuland raportul Comisiei Europene, impotriva interesului Romaniei de a-si dovedi seriozitatea in fata noilor parteneri, inca sceptici.

Joi seara, pe Antena 2, ministrul a dezmintiat inca o data ca este omul lui Relu Fenechiu, din moment ce nu poate fi al nimanui. Suntem obligati sa-i dam dreptate: Chiuariu nu este nici omul liberalilor, nici al guvernului, nici al sistemului de justitie, nici al Romaniei.