Presedintele rus Vladimir Putin a inaintat, luni, un nou set de propuneri menite sa reduca tensiunile dintre Moscova si Statele Unite, in ceea ce priveste amplasarea scutului american anti-racheta in Europa.

Cei doi lideri au incercat sa afiseze o relatie de prietenie si intelegere, in cadrul intalnirii din statiunea balneara Kennebunkport, in statul american Maine, desi multe din divergentele care au tensionat recent relatiile ruso-americane inca persista, noteaza presa internationala.

Potrivit BBC News, Vladimir Putin a propus extinderea sistemului, astfel incat de acesta sa beneficieze si alte tari europene sau membre NATO. El a mai solicitat crearea unui centru de schimb de informatii la Moscova si unul la Bruxelles, unde isi are sediul Alianta, ceea ce ar reduce necesitatea crearii unor noi facilitati in Cehia si Polonia.

El s-a declarat dispus sa integreze in acest sistem statiile de alerta antiracheta din sudul Rusiei.

"In opinia noastra, aceste propuneri vor face ca facilitatile din Cehia si Polonia sa nu mai fie necesare. Pentru a evita extinderea scutului antiracheta in acest tari, suntem pregatiti nu doar sa includem in sistem statia de la Arbala, pe care o inchiriem de la Azerbaijean, ci si un nou dispozitiv anti-radar din sudul Rusiei", a declarat Vladimir Putin.

"In acest context, nu ar mai fi necesara instalarea altor sisteme" in Polonia si Cehia, a incheiat Putin, contrazis rapid de presedintele american. Salutand "o viziune" care i se pare "foarte sincera" si "inovatoare", Bush, citat de AFP, a apreciat totusi ca "Cehia si Polonia trebuie sa faca parte integranta din acest sistem".

In ultimele luni, relatiile dintre Statele Unite si Rusia au fost atat de tensionate, incat s-a vorbit despre un nou Razboi Rece. Proiectul american al scutului antiracheta in Polonia si Cehia, doua tari care in urma cu 20 de ani erau sub influenta Moscovei, este principalul motiv al acestor tensiuni. Rusia se opune acestei initiative, pe care o considera o amenintare la adresa securitatii sale.