"Sunt convins ca o noua generatie energica de lideri romani in afaceri, societate si guvern va deschide calea catre un viitor plin de oportunitati pentru toti romanii", spune Nicholas Taubman, Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, intr-un mesaj adresat romanilor cu ocazia Zilei de 4 Iulie.

Marti, ambasadorul si-a insotit acest mesaj cu o serie de avertismente pentru politicienii romani, facute in interviuri acordate mai multor posturi de televiziune.

La cateva luni dupa ce, inaintea referendumului din 19 mai, vorbea despre ingrijorarea investitorilor americani fata de evolutiile politice din Bucuresti, Taubman a declarat pentru TVR, pe un ton mai moderat, ca "trebuie combatuta coruptia oriunde s-ar afla - si cred ca mai e destula pe aici. Dar imi face placere sa vad oameni cu autoritate care in multe cazuri tocmai asta fac".

In acelasi interviu, Ambasadorul a atras atentia ca "aceasta este o tara pentru romani, nu doar pentru politicieni si interese speciale". Idee reluata si intr-un interviu pentru Realitatea TV, in care el atragea atentia ca politicienii romani "sunt acolo pentru a servi cetatenii. Ei sunt acolo in interesul poporului, nu al Guvernului sau al clasei politice".

Inaintea referendumului pentru demiterea presedintelui, Taubman afirma, la mijlocul lunii mai, ca "ultimele evenimente au ridicat unele semne de intrebare, atat in Washington, cat si in numeroase capitale europene, cu privire la directia actuala a eforturilor anticoruptie ale Romaniei”.