Plaja dintre Agigea si Eforie a fost invadata, vineri, de painjeni din specia "vaduva Neagra", categorie considerata deosebit de periculoasa de catre specialisti, transmite Realitatea TV. Potrivit directorului Statiei de Biologie Marina Agigea, prof. Gheorghe Mustata, prezenta paienjenilor a fost semnalata de un cercetator care se afla in practica cu studentii.

"Au fost observate aproximativ 200 de exemplare in zona plajei Agigea spre Eforie. Populatia trebuie informata si alertata pentru a nu intra in contact cu un astfel de paianjeni. Vom sesiza specialistii de mediu pentru a lua masuri de protejare a populatiei", a declarat profesorul Gheorghe Mustata.

Potrivit specialistului fenomenul a fost favorizat de iarna foarte calda, dar si seceta din ultima perioada care a permis inmultirea speciei.

Profesorul sustine ca exista posibilitatea ca acest paianjen sa fie prezent si in alte zone si pentru a lua masuri de siguranta trebuie verificate toate plajele litoralului.

In Romania exista peste 3.500 de specii de paianjeni printre care se numara si „Vaduva neagra“. Femela paianjen poate fi distinsa de catre mascul, deoarece ea are patru puncte pe abdomen, iar masculul are doar doua puncte.

Numele de „Vaduva neagra“ ii este dat deoarece, dupa imperechere, aceasta isi omoara partenerul, dupa care il devoreaza. „Vaduva neagra“ nu ataca decat daca este agresata.