Cotatia euro si-a imbunatatit usor recordul intra-day fata de dolar, atingand un maxim la 1,3784. Dolarul a ramas sub presiune, atat fat de euro, cat si fata de lira sterlina, dar nu fata de yenul japonez. Motiv pentru care bursele americane au crescut.

Asa cum am scris in precedentul Gong Bursier, valul de ordine de vazare, care s-a manifestat atat pe pietele de capital cat si asupra dolarului, s-a datorat in special anuntului facut marti de Standard & Poors. Agentia a anuntat ca ar putea reduce rating-ul unei serii de bond-uri emise pentru finantarea activitatii din piata imobiliara, bonduri care au ca garantii ipoteci din piata sub-prime. Si Moody’s a venit apoi cu un anunt asemanator.

Insa, in sesiunea de miercuri, parerile s-au impartit. Trader-ii din piata Forex au lasat dolarul “jos” fata de euro si lira sterlina pe motiv ca problemele din piata imobiliara ar putea greva cresterea economica, in timp ce trader-ii din piata de capital s-au dovedit a fi mai optimisti.

Acestia au preferat sa uite, cel putin pentru moment, de aceste riscuri si au trimis preponderent ordine de cumparare.

Nu intamplator insa. Dolarul nu s-a depreciat fata de yenul japonez, un aspect extrem de important.

Sunt binecunoscute strategiile carry-trades. Prin acestea, investitorii se imprumuta intr-o moneda cu dobanda mica, de exemplu yenul japonez, urmand apoi sa o vanda in favoarea unei alte monede, care poarta o dobanda mai mare, castigul fiind proportional cu diferenta de dobanzi.

Sigur ca aceste strategii poarta un risc. Acela al cursului valutar si al reducerii diferentialului de dobanda. In perioadele “de furtuna” din pietele financiare, riscul asociat acestor strategii creste si investitorii “dau iama” sa isi inchida pozitiile.

Fapt care nu s-a mai intamplat in sesiunea de miercuri: yenul japonez a scazut fata de dolar, de unde rezulta ca apetitul pentru risc si-a revenit la normal.

Motiv pentru care si bursele internationale, in special cele americane, au inregistrat un rebound fata de sesiunea precedenta.

Miercuri, 11 Iulie indicele Dow Jones a crescut 76,17 puncte, adica 0,56% la 13.577,87, S&P500 8,64 puncte, adica 0,57% la 1.518,76, iar indicele de tehnologie Nasdaq100 a crescut 0,62% la 1.984,08 puncte.

Europa nu a inchis pozitiv, dar a recuperat mult fata de minimul sesiunii: DAX30 din Germania a scazut 66,22 puncte, adica 0,83% la 7.898,54, indicele pan-european EuroStoxx50 -0,6% la 4.447,52, in timp ce FTSE100 de la Londra a scazut doar 15,80 puncte, adica 0,24% la 6.615,10 puncte.

Dolarul a ramas constant fata de euro la 1,3743, a crescut la 122,34 fata de yenul japonez, a scazut la 2,0321 fata de lira sterlina si a scazut usor in raport cu francul elvetian la 1.2056.

Ca o parere personala, desi inca exista riscuri in ceea ce priveste activitatea sectorului imobiliar din Statele Unite, piata da semne ca vrea sa le uite.

Atata timp cat interesul investitorilor pentru carry-trades ramane la cote inalte (adica o aversiune mica fata de risc), pietele de capital vor creste, in timp ce dolarul fie va scadea in continuare, fie nu se va aprecia mult fata de principalele monede.

Insa, este posibil ca atentia sa se abata mult mai mult asupra rezultatelor financiare ale companiilor. Ecuatia se va complica putin, sezonul raportarilor abia este la inceput si acest inceput a fost facut cu stangul...

dezbate pe Mersul Trendurilor, blogul lui Liviu Moldovan