Autoritatile de la Beijing au dat publicitatii cifrele balantei de plati pentru luna iunie: China a inregistrat un excedent comercial record, la 26,91 miliarde de dolari, conform Wall Street Journal.

Exporturile au crescut cu 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 103,27 miliarde de dolari, in timp ce importurile au crescut cu numai 14% la 76,36 miliarde.

Excedentul comercial acumulat de la inceputul anului a depasit deja pragul de 100 de miliarde de dolari, la 112,53 miliarde, in crestere cu 83% fata de anul 2006.

Acest surplus este, de fapt, una din cauzele pentru care Statele Unite, in special, doresc o reevaluare a yuan-ului, pentru a echilibra dezechilibrul comercial dintre cele doua tari. Media deficitului comercial al Statelor Unite din ultimele 6 luni este de 59 de miliarde de dolari.

Totodata, China a anuntat ca rezervele valutare au crescut la 1.333 miliarde de dolari la sfarsitul lunii iunie, fata de 1.202 in martie.

Nu este exclus ca, in urmatoarele luni, sa asistam la un nou val de presiuni facute asupra Chinei in sensul relaxarii benzii de tranzactionare a yuan-ului.