Cecilia Sarkozy, sotia presedintelui francez Nicolas Sarkozy, a efectuat joi o vizita neanuntata in Libia pentru a le intalni pe infirmierele bulgare condamnate la moarte in aceasta tara.

Vizita la nivel inalt intervine la o zi dupa confirmarea pedepsei capitale pentru infirmierele bulgare si medicul palestinian care sunt toti acuzati ca au contaminat cu HIV peste 400 de copii libieni, noteaza BBC News.

Dupa ce s-a intalnit cu cei sase in inchisoarea unde sunt tinuti, la Tripoli, prima doamna a Frantei a plecat spre Benghazi (1.000 kilometri est de capitala libaneza), unde va vizita atat spitalul unde au lucrat acestia, cat si familiile copiilor seropozitivi.

Dupa verdictul Curtii Supreme, Uniunea Europeana a cerut Libiei sa arate ingaduinta.

"Regret profund verdictul Curtii Supreme, care a confirmat pedeapsa capitala in acest caz", a declarat comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, citata de AFP. Ea si-a exprimat "speranta ferma" ca instanta judiciara din Libia va anula sau comuta pedeapsa cu moartea in cazul celor sase.

Infirmierele Kristiana Valtcheva, Nassia Nenova, Valia Cerveniacea, Valentina Siropuloet Snejana Dimitrova si medicul palestinian Achraf Joumaa Hajouj sunt acuzati ca au infectat cu HIV 438 copii din Benghazi, dintre care 56 au murit. Arestati inca din februarie 1999, ei s-au declarat nevinovati, precizand ca marturisirile le-au fost obtinute sub tortura.