La inceputul discutiilor, premierul a subliniat faptul ca "nici nu poate fi vorba ca informatiile meteo sa fie secrete, din contra, avem tot interesul ca prognoza sa fie cunoscuta pentru ca, printr-o mai buna informare, putem evita o parte din accidentele din aceasta perioada".

Ion Sandu a precizat ca nu s-a pus niciodata problema secretizarii prognozelor meteo. "Ba mai mult, acum trei saptamani, la comitetul national pentru prevenirea dezastrelor am spus ca urmatorul val de caldura in Romania va fi pe 16 iulie", a mai declarat directorul general al ANM.

"Dupa 22 iulie, in vest vor fi chiar si ploi, desi nu semnificative. Scade temperatura cu 2-3 grade, iesim din cod portocaliu, dar cel galben poate fi mentinut in sud si saptamana viitoare. Peste doua saptamani temperaturile vor scadea si mai mult. In perioada 30 iulie - 12 august temperaturile vor fi in continuare in scadere", a mai declarat Sandu.

El a precizat insa ca temperatura medie pe intreaga luna august va fi peste medie, potrivit prognozelor.

Calin Poepscu Tariceanu a cerut tuturor primarilor si prefectilor sa se implice mult mai activ in actiunile de reducere a efectelor caniculei si secetei si sa realizeze liste cu persoanele vulnerabile (batrani, bolnavi), carora le vor fi livrate apa si alimentele la domiciliu, contra cost, pentru a nu fi nevoiti sa iasa din casa in timpul caniculei.

De asemenea, Tariceanu a mai vrut date despre stocul de medicamente de urgenta care va fi la dispozitia spitalelor.

Potrivit premierului, la nivel national sunt 374 de puncte de distribuire a apei si 339 de puncte de prim-ajutor in 180 de localitati.

La videoconferinta participa reprezentanti ai tuturor ministerelor si institutiilor publice care au competente in contracararea caniculei.