“Asa numita eligibilitate a cheltuieilor a inceput cu data de 1 ianuarie”, a tinut sa precizeze Danuta Hubner, cu ocazia lansarii Programului Operational Regional, la Sibiu.

Adica solicitantii care vor avea proiecte aprobate pentru finantare si vor putea demonstra ca au efectuat cheltuieli necesare in cadrul proiectului incepand cu 1 ianuarie 2007, vor primi banii de la UE pentru acestea.

450 de milioane de euro “ca si absorbiti”. Restul depind de Curtea de Conturi

Danuta Hubner a mai explicat ca rata de absorbtie pentru anul 2007 nu poate fi zero deoarece Comisia Europeana va trimite Romaniei in perioada urmatoare circa 450 milioane de euro, suma inregistrata ca “plati” in cadrul proiectelor cu fonduri structurale. Practic, se consuma banii respectivi fara a se demara efectiv proiectele. Aceste plati anticipate vor exista si in urmatorii doi ani.

Pe de alta parte, rambursarile cheltuielilor efectuate in cadrul proiectelor nu pot avea loc decat dupa raportul Curtii de Conturi. “Institutia are la dispozitie pana la un an pentru a elabora un raport, care sa ilustreze, pe fiecare Program Operational in parte, daca sistemul este functional. Cu cat mai repede vor realiza documentul, cu atat mai bine”, a explicat Danuta Hubner.

Abia dupa aceste concluzii se va decide inceperea decontarilor, asa ca in nici un caz asta nu se va intampla in 2007.

Sumele pot fi transferate intre domenii numai pe motive bine intemeiate

In cadrul conferintei de lansare a Programului Operational Regional mai multi reprezentanti ai regiunilor de dezvoltare au ridicat problema sumelor insuficiente alocate “Axei prioritare” de infrastructura.

Comisarul european a oferit un raspuns transant la intrebarea “pot fi banii transferati de la o axa prioritara la alta?” “Pot, dar numai pe baza unor argumente foarte solide. Sa nu fie vorba de un capriciu de moment sau interese politice”, a explicat Danuta Hubner.

Ea s-a aratat surprinsa ca exista asemenea solicitari dupa ce “au existat negocieri timp de peste un an de zile pentru stabilirea prioritatilor”. (asculta declaratia integrala a Comisarului european - fisier audio atasat).

In fine, referitor la mult disputata capacitate de absorbtie, Danuta Hubner a spus ca nu este nici un motiv de ingrijorare pentru Romania in acest moment. “Rata de absorbtie pentru perioada 2004-2006 este foarte buna, in noile state membre, intre 70 si 80%. Slovenia are cea mai buna performanta, cu 82% fonduri cheltuite in prezent.”