Partidul Dreptate si Dezvoltare (AKP) al premierului Recep Erdoga, a castigat cu un avans considerabil alegerile legislative de duminica, din Turcia, obtinand 47,6% la suta din voturi, potrivit rezultatelor partiale comunicate dupa numararea a 80% din sufragii, relateaza AFP.

Peste 42 de milioane de turci au fost chemati la urne cu ocazia alegerilor legislative anticipate, un scrutin considerat crucial pentru viitoarea directie a tarii. Electoratul a trebuit sa aleaga intre fortele politice laice, sprijinite de armata, si partidele islamiste moderate, considerate favorite.

Potrivit televiziunii nationale de la Ankara, Partidul premierului Recep Erdogan, va detine 334 de locuri din totalul de 550 de locuri ale Adunarii nationale. In alegerile legislative din 2002, AKP a obtinut 34% din voturi.

Principala formatiune de opozitie, Partidul Republican al Poporului (CHP), a obtinut 20,2% la suta din voturi, find urmata de Partidul Miscarii Nationaliste (MHP), cu 14,4% din voturi.

Potrivit BBC News, Partidul Republican si Miscarea Nationalista, acuza formatiunea premierului ca intentioneaza sa submineze caracterul laic al statului, acuzatii negate de seful cabinetului de la Ankara. Membrii AKP au promis ca vor adopta reforme democratice, favorabile aderarii la UE.

Premierul Erdogan a fost obligat sa convoace alegeri anticipate, cu trei luni inainte de termen, din cauza esecului parlamentului de a alege un succesor presedintelui Ahmet Necdet Sezer in luna mai.

Multi alegatori au votat de dimineata pentru a evita temperaturile ridicate de la pranz. Circa 16 persoane, dintre care doi membri AKP, au fost ranite in mai multe incidente care au avut loc pe fondul alegerilor.

Numaratoarea voturilor a inceput cu provinciile estice ale Turciei, unde AKP se bucura de o puternica sustinere