Rezervele de aur si valute din beciurile Bancii Nationale au ajuns la finele lunii iulie la 24 de miliarde de euro, cu 450 de milioane mai mult fata de luna precedenta. Cauza este intrarea masiva de bani din sumele obligatorii depuse de banci la BNR, informeaza un comunicat al institutiei, citat de Newsin.

"Cresterea de 437,2 milioane euro inregistrata in luna iulie 2007 a fost rezultatul unor intrari de 1,015 miliarde euro reprezentand intrari din fondurile europene (185 milioane euro), venituri din administrarea rezervei internationale, cresterea pe piata internationala a preturilor obligatiunilor guvernamenatale aflate in portofoliul BNR, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de

bancile comerciale si altele", se arata in comunicatul transmis de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Potrivit Newsin, iesirile de 578,4 milioane euro au reprezentat "plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si altele.

Rezerva de aur s-a mentinut la 104,7 tone, insa valoarea acesteia a crescut 1,637 miliarde euro ca urmare a cotatatiilor internationale ale metalului.