Cea mai mare minoritate din Europa, roma, genereaza in orice tara probleme de integrare. Abia acum doi ani, Bruxelles-ul a declansat o actiune coerenta intitulata "Deceniul de includere a romilor". Deocamdata, rezultatele sunt firave, iar problemele continua sa apara.

Ceea ce s-a intamplat in cartierul Krasna Poliana din Sofia este foarte aproape de luptele de strada pariziene din aprilie. Romii ies la protest in Sofia Totul a inceput cu un zvon: "Vin 500 de skinheads din Liulin (un cartier invecinat) sa ne omoare!". In cursul zilei de luni, un tanar rom, 25 de ani, a fost batut de sapte skinheads. El a ajuns la spital cu multiple taieturi si vanatai.

Rasculatii aprind anvelope la intrarile din ... Circa 500 de romi au iesit in strada inarmati cu topoare, bate, cutite si picioare de la mese. Oamenii sunt gata sa dea piept cu "dusmanul" care, intamplator, nu apare. Romii sunt enervati, excitati. Aprind anvelope la intrarile din strazile unde sunt blocurile de romi. Se scandeaza "Moarte bulgarilor!". O cafenea din apropiere este distrusa.

Cateva masini, inclusiv una a politiei, ra?man fara geamuri, portierele si capotele incaseaza suturi si bate. Cu scuturi si masini blin?date, jandarmeria este de fata, dar nu intervine in forta. Se multumeste doar sa-i linisteasca pe romii mai infierbantati sau sa-i mai atinga pe cei mai "razboinici". Ghetouri de romi in Bulgaria Circulatia in zona este restrictionata.

Liderul Partidului Rromilor "Eurorroma", Tzvetelin Kancev, explica: "E clar ca cineva vrea ca buna intelegere etnica in Bulgaria sa fie distrusa, sa existe conflict. De fapt, conflictul este unul economic... La mijloc cred ca sunt interese de tip mafiot, droguri. Am explicat oamenilor ca nu pot sari pe vecinii lor, cu care ieri-alaltaieri si-au baut rachia (tuica bulgareasca).

" In Sofia exista trei asa-numite ghetouri pentru romi create de pe timpul comunistilor. Intrarea si iesirea din ghetouri era controlata, destul de elastic, de politie. In cartierele respective, luxul si mizeria sunt frate si sora. Autoritatile au declansat o ancheta.

Procurorii bulgari au demarat o ancheta oficiala in cazul celor doua zile de violente etnice dintr-un cartier din Sofia, care au generat din nou dezbateri pe tema discriminarii minoritatii rome, relateaza site-ul Novinite.com. Parchetul din Sofia efectueaza interogatorii, strange dovezi si examineaza inregistrarile video din timpul incidentelor.

Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului bulgar de Interne au aparat lipsa de actiune a politistilor, sustinand ca acestia s-au temut ca vor fi acuzati de discriminare daca ar fi luat masuri prea dure.

Sursa de scandal pe axa Roma-Bruxelles Scandal intre guvernul de la Roma si autoritatile de la Bruxelles, declansat dupa tragedia de la Livorno. Reguli impotriva discriminarii sunt, Italia trebuie sa le aplice - acesta a fost mesajul de la Bruxelles catre presedintele Consiliului de Ministri, Romano Prodi.

Declaratiile oficialului italian, pronuntate dupa incendiul de la Livorno, au fost percepute cu o intonatie polemica: "O problema complicata, a spus Prodi, o situatie europeana".

Integral in Adevarul