344 de puncte. Atat a scazut joi, in timpul sesiunii, indicele Dow Jones. Adica aproximativ 10% fata de recordul istoric inregistrat acum o luna. Insa, pe finalul sesiunii, bursele au inregistrat un raliu de exceptie, pe un volum record de tranzactionare.

NYSE (New York Stock Exchange) estimeaza ca in sesiunea de joi, 16 august, s-au tranzactionat 5,73 miliarde de actiuni, un volum record.

Indicele Dow Jones a inchis la 12.845,78, in scadere cu 15 puncte, adica -0,12%, fata de sesiunea precedenta (dupa ce a atins un minim intra-day la 12,517,94 puncte, adica -2,67%), S&P500 a crescut 0,32% la 1.411,27 puncte, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a scazut 1,01% la 1.846,09 puncte.

Scaderea initiala s-a datorat, cum altfel, crizei din piata de ipoteci. Countrywide Financial a anuntat ca a apelat la o linie de credit in valoare de 11,5 miliarde de dolari, motivand lipsa de lichiditate. In plus, un analist de la Merrill Lynch a declarat ca CFC, Countrywide Financial, ar putea intra in faliment.

Cotatia CFC a scazut intra-day 29,54% la 15 dolari, dar a reusit sa inchida cu numai 11% pe minus, la 18,95 dolari.

In acel moment de minim al sesiunii, indicele Dow Jones evaporase toata cresterea din acest an. In plus, o scadere de 10% a unui indice inseamna, in termeni bursieri, inceputul unei corectii. Strict din punct de vedere psihologic, ar putea fi unul din motivele raliului din finalul sedintei de tranzactionare.

Al doilea motiv ar putea fi acela ca Fannie Mae, binecunoscuta institutie de finantare a creditelor ipotecare din Statele Unite, a anuntat ca poarta discutii cu autoritatile in vederea cresterii limitelor de acordare a imprumuturilor, aspect extrem de pozitiv avand in vedere criza de lichiditate din piata.

Desi o cerere asemanatoare, depusa vinerea trecuta, a fost respinsa, aportul de lichiditate pe care l-ar putea aduce Fannie Mae in acest moment critic ar putea schimba, in opinia investitorilor, decizia autoritatilor.

Paradoxal insa, sectorul financiar a fost cel care a “tras in sus” bursele. Fiind atat de lovit in perioada recenta si cu multe pozitii short deschise de investitori, a fost de ajuns un mic rebound tehnic, dintr-o situatie de supracumparare, ca acest sector sa ajunga intr-un “short-squeeze”, adica acei investitori sa fie fortati sa isi inchida pozitiile short.

Dintre “cei mari”: Golman Sachs a crescut 3% la 169,85 dolari, Merrill Lynch 3,18% la 71,13 dolari, Citigroup 4,25% la 47,55 dolari, Lehman Brothers 6,17% la 54,75 dolari, iar Bear Stearns a crescut nu mai putin de 12,88% la 116,44 dolari.

Optimistii considera ca aceasta miscarea din piete este o capitulare. Adica momentul de minim, in care nimeni nu mai are nicio speranta si incearca sa isi lichideze tot portofoliul. De cele mai multe ori, acest semn este considerat unul bullish, adica de crestere. Optimistii aduc ca argumente atat acel prag, de -10%, care a rezistat, cat si volumul record de tranzactionare.

Insa, pesimistii considera ca este poate prematur sa ne gandim la capitulare. Chiar si pe o piata care da semne de scadere accentuata apar intervale scurte de crestere, asa-numitele rebound-uri. Adica oportunitati de a continua shortarea, la un nivel mai ridicat.

Nici piata Forex nu a fost lipsita de volatilitate: cotatia USDJPY a atins un minim la 111,99, in scadere cu 448 de pips fata de sesiunea precedenta, aparand astfel extrem de limpede iesirea investitorilor din carry-trades. Insa, rebound-ul burselor din finalul sesiunii americane a revigorat cotatia, aceasta inchizand la 114,28.

Dolarul a inchis fata de euro aproape neschimbat, la 1,3423, la 1,9831 fata de lira sterlina si la 1,2161 fata de francul elvetian.

Deocamdata este dificil de estimat trend-ul pe termen scurt al burselor. Posibil ca acest rebound sa continue, mai ales daca fondurile si-au rezolvat problemele referitoare la apelurile in marja, care au dus la variatii nenaturale ale activelor financiare. Despre asta, pe larg, in urmatorul material.

dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan