Imigrantii din estul si centrul Europei au inceput sa urce pe scara profesiilor si ocupa acum pozitii mai importante, scrie publicatia britanica “Financial Times”, citata de agentia de presa Rador.

Aproximativ 41% din muncitorii inregistrati au aplicat, in ultimul trimestru, pentru un loc de munca in administratie, afaceri sau management. Spre deosebire de procentul de 25% de anul trecut, cand Marea Britanie si-a deschis piata muncii pentru muncitorii din A8 - cele opt state ale UE din estul si centrul Europei.

Cultivatorii de fructe si legume au avertizat, saptamana aceasta, ca se confrunta cu o lupta pentru atragerea unui numar suficient de europeni din centru si est pentru a culege recoltele deoarece muncitorii din A8 au devenit mai pretentiosi in privinta slujbelor pe care le accepta.

Potrivit Ministerului de Interne, din 2004, industria hoteliera a detinut 19% dintre slujbele ocupate de muncitorii A8, iar agricultura 11%.

David Davis, ministru de interne in guvernul din umbra, a pretins ca ultimele date arata ca sistemul de imigratie "a scapat de sub control". Acesta a spus ca numarul imigrantilor care sosesc din Europa Centrala si de Est a crescut cu aproape 60 000 in ultimul trimestru, daca se adauga si muncitorii romani si bulgari.

Romanii si bulgarii, spre deosebire de alti membri UE, au primit doar acces limitat la locurile de munca britanice. Davis a spus ca ultimele date au intarit argumentele conservatorilor potrivit carora ar fi trebuit impuse restrictii si mai dure.

Acesta a spus ca estimarile initiale ale guvernului, conform carora 13.000 de imigranti vor sosi anual din statele A8, au fost categoric desfiintate.

In plus, au aparut indicii suplimentare potrivit carora e posibil ca valul de polonezi care ajunge in Marea Britanie sa fi atins punctul maxim. Conform Ministrului de Interne, numarul muncitorilor din statele A8 care s-au inregistrat pentru munca in Marea Britanie a scazut la 49 500 in timpul celor trei luni pana la sfarsitul lui iunie.

Numarul este aproape cu 2.400 mai mic decat in cele trei luni precedente si cu 7.000 mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut. Datele ii retin doar pe cei care se inregistreaza pentru munca in Marea Britanie si nu tin cont de imigrantii care s-au intors acasa.

Krzysztof Trepczynski, consilier ministerial la ambasada Poloniei din Londra, a sustinut luna trecuta ca multi polonezi au lucrat doar o scurta perioada de timp in Marea Britanie inainte de a se intoarce. Doua treimi din cei 683.000 de muncitori care s-au inregistrat pentru munca in Marea Britanie din statele A8 au venit din Polonia.