Cercetatorii au gasit modalitatea de a prezenta iluzia iesirii din propriul corp, adica dedublarea, folosind tehnici de realitate virtuala care i-au ajutat sa explice acest fenomen intalnit la unul din zece oameni, scrie un articol din revista americana Science citat de revista

Forbes si de The New York Times .

Participantii la experiment au fost asezati pe un scaun si li s-au pus ochelari cu care puteau vedea o realitate virtuala. Aveau deasupra ochilor doua mici ecrane care aratau imagini transmise de camere aflate la doi metri in spate.

Subiectii puteau vedea, de asemenea, imagini in trei dimensiuni din spatele lor.

Apoi, cercetatorii au atins simultan, cu niste baghete, pieptul subiectilor dar si un punct al eului lor virtual ce nu se afla in campul de vedere al camerelor. Atunci participanii au confirmat senzatia ca se aflau in spatele lor insisi si ca isi vedeau propriul corp.

In plus, a fost folosit un ciocan cu care s-a creat iluzia ca trupul dedublat va fi lovit. In acel moment, participantii voluntari la experiment au inceput sa transpire ceea ce arata ca simteau ca amenintarea asupra corpului dedublat era reala.

“A fost o experienta ciudata si totodata fascinanta pentru cei care au participat la experiment. Au simtit in mod real ca s-au dedublat si nu a fost speriati”, a declarat unul dintre autorii studiului, dr. Henrik Ehrsson de la Institutul de Neorologie din Londra.

Iluzia de a-ti vedea propriul corp la o distanta de cativa metri de tine a fost prezenta pana acum, in mod intamplator, la persoanele ale caror functii cerebrale fusesera afectate de un atac cerebral, de crize de epilepsie sau de experiente traumatizante precum un accident de masina.

Pana acum, experientele extra-corporale care au fascinate umanitatea, au fost studiate mii de ani, punand in discutie relatia intre constiinta si propriul corp.

Rezultatele cercetarii prezentate in revista Science au fost formulate de doua echipe independente de oameni de stiinta, una britanica, alta din Elvetia.