In ce consta propaganda? In a trezi admiratia, a provoca indignare, a starni compasiune, in a dezinforma, a genera emotii, a alunga ratiunea, a incita la deductii, pe scurt... in a manipula.

Bernard Raquin propune in cartea sa “Marile manipulari din epoca moderna” o incursiune in manipularile istorice iesite din comun, in marea lor majoritate petrecute in secolul al XX-lea si pentru multi inca prezente in memorie.

Manipularea exista inca de la inceputuri, iar marile mituri se bazeaza pe minciuni.

Protocoalele Inteleptilor Sionului, prin care se demonstreaza complotul evreiesc mondial, au fost inventate integral, in anul 1864, de catre Maurice Joly. Germanii l-au manipulat pe Lenin in 1917. Reich-ul a beneficiat de ajutorul important al marilor industriasi germani si bancheri americani in perioada postbelica.

Ben Laden a fost un instrument al americanilor in Afganistan impotriva sovieticilor; respins de puterea saudita, el a infiintat Al Qaida...

Pe linga acestea autorul abordeaza si noile forme de manipulare:

- cea a climei (mareea neagra, proiectul HAARP, razboaiele seismice, tsunami)

- cea a raspindirii drogurilor

- cea a armelor parapsihologice menite influentarii creierului fiintelor umane, arme care se dezvolta fara incetare atat in domeniul militar cat si in cel al medicinii, fara reguli etice.

Cum ne putem feri de formele inspaimantatoare de manipulare, daca ele pot lua si calea undelor intr-un mod situat mai presus de perceptiile si constiinta omului? Autorul nu vede alta cale decat cea a "libertatii".

Inscrierea pe frontonul vietii noastre de zi cu zi a cuvintelor "spirit critic", "independenta mintii" si "curiozitate" devine, dupa aceasta lectura, la fel de vitala ca apa sau hrana.

Cartea Marile manipulari din epoca moderna, de Bernard Raquin a aparut la Pro Editura si Tipografie in colectia Universuri Secrete.