Reprezentantii UDMR si ai celor sase organizatii maghiare (CNMT) care il sprijina pe Laszlo Tokes ar putea ajunge la o intelegere in privinta listei pentru alegerile europarlamentare. Cele doua tabere s-au intalnit vineri, la Cluj-Napoca insa negocierile nu s-au finalizat cu un rezultat concret.

Conform corespondentului HotNews.ro la Cluj, la sedinta s-a propus ca Marko Bela si episcopul reformat, Laszlo Tokes sa candideze impreuna la alegerile europarlamentare.

Liderul UDMR Marko Bela a declarat la finalul intalnirii ca saptamana viitoare se va intalni cu episcopul si spera ca atunci sa se rezolve chestiunea listei pentru alegerile europarlamentare. Marko a mai spus ca electoratul nu poate fi mobilizat doar pe baza unei intelegeri intre organizatiile maghiare ci, "printr-o campanie puternica, coerenta si cu un mesaj clar".

Pe de alta parte, vicepresedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Szilagzi Zsolt, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca nu a dat nici un raspuns la propunerea UDMR privind ocuparea de catre Tokes Laszlo a locului doi pe lista Uniunii, la alegerile pentru PE.

Szilagzi Zsolt a precizat ca trebuie gasita o solutie juridica pentru ca lista, "care va include, la propunerea UDMR, si alti reprezentanti ai celor sase organizatii, sa nu fie sub sigla UDMR".

Laszlo Tokes si-a anuntat, la inceputul anului, candidatura ca independent, fapt care ar diviza voturile maghiarilor si ar pune in pericol intrarea UDMR in Parlamentul European.

Episcopul Laszlo Tokes sustine ca vrea o reformare radicala a Uniunii Democrate Maghiare din Romania, catalogandu-i pe liderii acesteia drept “corupti”, “oportunisti” si “demagogi”. Tokes a declarat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro ca UDMR este un partid totalitar si “ultimul bastion comunist din Romania”.

Pe de alta parte, UDMR nu este de acord cu schimbarea de regim propusa de gruparile din jurul lui Tokes si doreste sa ramana in continuare singurul reprezentant al comunitatii maghiare din Romania.

Daca maghiarii ar avea de ales, la 25 noiembrie, intre lista UDMR si Laszlo Tokes - candidat independent, atunci maghiarii risca sa nu fie reprezentati la Bruxelles. Voturile comunitatii maghiare totalizeaza 6,5%, iar pragul electoral este de 5%.