Judecatorii Curtii Consitutionale au scris, in motivatia unei decizii pronuntate pe 19 iunie 2007, ca o recomandare a Consiliului Europei este un “act comunitar” emis de o “institutie a Uniunii Europene”. Curtea judecase o exeptie de neconstitutionalitate in legatura cu modificarea Codului de Procedura Penala.

In motivatie, Curtea explica, intre altele, de ce nu pot fi luate in considerare criticile formulate in raport cu o recomandare a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei. Confuzia a ajuns subiect de comentarii pe blogul unui judecator din Cluj, care le explica judecatorilor de la Curtea Constitutionala diferenta dintre Uniunea Europeana si Consiliul Europei. (http://cristidanilet.wordpress.com/)

Judecatorul Critisti Danilet, de la Tribunalul Cluj, a declarat pentru Hotnews ca este vorba de o “confuzie de nepermis din partea Curtii Constitutionale”. “Notiunea de act comunitar priveste actele Uniunii Europene, or Consiliul Europei este un organism total diferit. Are 47 de state membre si se ocupa mai degraba cu chestiuni legate de respectarea drepturilor omului.

UE are 27 de state si vizeaza realizarea unei comunitati in domeniul economici si social. Cred ca decizia a fost redactata de personalul tehnic si semnata de judecatorii de la CC fara sa o citeasca. Confuzia este foarte mare, de aceea ma indoiesc ca ar apartine unui judecator al Curtii Constitutionale”, a mai spus Cristi Danilet, judecator la Tribunalul Cluj, membru SOJUST. (D.T.)