Premiera judiciara in Romania: doi procurori, Elena Radescu si Alexandru Chiciu, sunt cercetati penal pentru "represiune nedreapta si abuz in serviciu". Pana acum abuzurile judiciare flagrante nu au fost pedepsite de Justitie, asa cum s-a intamplat in cazul a noua procurori care au arestat ilegal peste 50 de persoane la mineriada din iunie 1990.

Existand precedentul Radescu-Chiciu, procurorii vor fi mult mai atenti cu comenzile politice care le vin pe diverse canale.

Achitati de instante

Afacerea s-a declansat la inceputul anului 2002, imediat dupa ce procurorul Alexandru Lele din Oradea l-a arestat pe fiul prefectului PSD Adrian Tarau, pentru contrabanda cu combustibili. Atunci, Tarau a fost eliberat prin interventia directa, televizata, a premierului Adrian Nastase.

Imediat, s-a dat ordin ca procurorul Lele sa fie arestat pentru abuzul de a-l fi arestat pe fiul prefectului PSD. Ordinul urma sa fie executat de tanarul magistrat Cristian Panait, dar el a refuzat pentru ca probele il indicau nevinovat pe procurorul Lele. In urma presiunilor, Panait s-a aruncat de la etajul patru si a murit.

Dosarul a fost instrumentat in continuare de Elena Radescu si Alexandru Chiciu, sub indrumarea lui Paun, care au extins aria "retelei infractionale" a procurorului Lele, prin arestarea judecatorilor oradeni Traian Munteanu si Adrian Popa.

Ulterior, magistratii Munteanu si Popa au fost achitati de instantele de judecata. Magistratii achitati au facut plangeri la Parchetul General impotriva procurorilor Radescu si Chiciu. Dupa administrarea probelor, s-a inceput urmarirea penala pentru infractiunile de represiune nedreapta si abuz in serviciu.

In prezent, Elena Radescu este procuror inspector la CSM, iar Alexandru Chiciu este avocat. In timpul urmaririi penale, Chiciu a recunoscut faptul ca a executat ordinele sefilor sai.

integral in Romania Libera