Serviciile de spionaj chineze au patruns in reteaua informatica a Pentagonului, in luna iunie, in ceea ce poate fi numit cel mai mare atac cibernetic asupra Departamentului american al Apararii, scrie Financial Times in editia electronica de marti, citand oficiali americani.

Ca reactie, Pentagonul a recunoscut ca o parte a retelei folosite de biroul secretarului Apararii, Robert Gates, a fost inchisa, dar a refuzat sa spuna pe cine banuieste ca s-a aflat in spatele atacului.

China a negat insa acuzatiile, autoritatile de la Beijing calificandu-le drept rezultatul unei mentalitati periculoase specifice razboiului rece, transmite agentia Reuters.

Actuali si fosti oficiali din cadrul Departamentului Apararii au declarat pentru Financial Times, ca din ancheta interna a Pentagonului reiese ca atacurile informatice au fost puse la cale de serviciile Armatei Populare Chineze.

Premierul chinez Wen Jiabao declarase initial, in cadrul unei intalniri cu cancelarul german Angela Merkel, ca guvernul sau a interzis "orice actiune infractionala asupra sistemului informatic", adaugand ca exista reguli precise in acest sens.

Presedintele american George W. Bush urmeaza sa se intalneasca, joi, cu presedintele chinez Hu Jintao, in Australia, inaintea summitului APEC.

Oficialii americani sunt ingrijorati de faptul ca atacurile cibernetice sunt tot mai frecvente.

Informatiile aparute pe Financial Times survin la doar o saptamana dupa ce ziarul german Der Spiegel anunta ca hackerii chinezi au infectat retelele informatice ale ministerelor de la Berlin cu programe de spionaj. Guvernul german ar fi fost victima unor virusi de tip Troian, provenind de la armata chineza.